Huisstofmijt doden kan dat?Huisstofmijt doden kan dat?

Hoe kun je huisstofmijt doden?

Er zijn 3 effectieve manieren om huisstofmijt te doden:

  1. In de wasmachine, op 60 graden Celsius
  2. In de vriezer, op -20 graden Celsius
  3. Allergeendichte hoezen gebruiken

Deze methoden zijn alle 3 effectief. Hieronder bespreken we ze verder.

Let op: gebruik géén zogenaamde ‘huisstofmijt-dodende middelen’. Deze chemische middelen kun je beter niet gebruiken, omdat je dan chemicaliën in je bed achterlaat. Daar waar jij en/of je kinderen slapen wil je natuurlijk geen onnodige chemicaliën.

Bovendien werkt elk middel slechts tijdelijk. Huisstofmijten komen altijd terug. Wat je ook doet, je kunt ze niet permanent uit je woning weren.

Dat wil overigens niet zeggen dat je dan maar niets moet doen. Integendeel: de methodes die wél werken, moet je simpelweg herhalen. Dat merk je absoluut, doordat je minder last krijgt van allergieklachten.

1. Huisstofmijt doden in de wasmachine, op 60 graden Celsius

Huisstofmijt sterft bij 60 graden. Dus stop alles wat klein genoeg is in je wasmachine.

Huisstofmijt doden kan dat?

Na het wassen is het belangrijk om alle achtergebleven dode huisstofmijten te verwijderen door stevig uit te kloppen.

Dus was bijvoorbeeld:

  • Dekbed
  • Dekbedhoezen
  • Kussens
  • Kussenhoezen
  • Matrashoezen
  • Knuffels
  • Kleedjes
  • Stoffen mandjes

Hoewel de beestjes snel weer terugkomen, zijn ze in ieder geval voor even uit die voorwerpen verdwenen.

Huisstofmijt doden in de wasmachine is dus slechts een tijdelijke oplossing. Er is namelijk geen methode die permanent huisstofmijten verwijdert.

Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.

Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor nog meer tips en adviezen.

Moet je wassen met speciaal anti-allergie of anti-allergeen wasmiddel/waspoeder?

Nee. Anti-allergie of anti-allergeen wasmiddel of waspoeder is niet nodig. Het gaat om de temperatuur. Er is ook geen enkel wasmiddel dat ervoor zorgt dat huisstofmijten niet meer terugkomen.

Gebruik dus gewoon je eigen wasmiddel. Hetzelfde geldt voor je wasverzachter: ook daarvan heb je geen anti-allergievariant nodig.

Kun je huisstofmijt ook doden in de droger?

Ja. Huisstofmijt gaat ook dood in de droger. De temperatuur waarop gedroogd wordt, is hoger dan 60 graden en dus dodelijk voor de beestjes. Let op: niet al het beddengoed mag in de droger. Controleer de labels daarom goed.

2. Huisstofmijt doden in de vriezer, op -20 graden Celsius

Stop alles wat klein genoeg is in de vriezer. huisstofmijt doden in vriezerHoud ze minstens 24 uur, maar liever 1 week in de vrieskou (huisstofmijten zijn ongelofelijk hardnekkig: ze overleven veel langer dan wij onder extreme omstandigheden).

Was de bevroren voorwerpen – eenmaal weer ontdooid – goed uit onder de kraan, op een willekeurige temperatuur. Het zit nu namelijk vol dode mijten! Je kunt het beddengoed ook in de wasmachine doen.

Dus stop bijvoorbeeld deze voorwerpen in de vrieskou:

  • Beddengoed (kussensloop, dekbedovertrek, matrashoes, molton)
  • Kussen
  • Dekbed
  • Knuffels
  • Kleedjes
  • Stoffen mandjes voor je huisdier

Zodra het voorwerp weer uit de vriezer is, opwarmt en gebruikt wordt, keren de mijten snel weer terug. Ze zijn nu eenmaal onderdeel van ons huishouden. Het is een mythe dat ze alleen voorkomen in ‘smerige’ huizen. Huisstofmijten komen voor in ieder huis, alleen daar waar meer stof is, komen ze meer voor en zullen je klachten erger zijn. Volg daarom het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan en verminder de aanwezigheid van allergenen.

3. Allergeendichte hoezen gebruiken

Huisstofmijten eten huidschilfers van mens en dier. Dus wat gebeurt er als je hun voedselbron wegneemt? Dan sterven ze. Dat kan niet overal in huis, maar wél in je bed.

Je kunt je kussen, deken en matras namelijk omsluiten met allergeendichte hoezen. Dat heeft een 2-voudige werking:

  • Allereerst komen de allergenen (uitwerpselen) van huisstofmijt vanuit je beddengoed niet meer in de lucht. Zo adem je ze ’s nachts niet in.
  • Daarnaast komen jouw huidschilfers niet in je beddengoed. Dus die huisstofmijten krijgen geen voedsel meer, en zullen snel afsterven. Dat betekent een stuk minder uitstoot van allergenen.

huisstofmijtallergie hoezen

Dankzij anti-allergiehoezen kun je op deze manier al binnen 2 weken beter (door)slapen, én wakker worden zonder niezen, rode ogen en andere klachten.

Maar let op: dan heb je wel hoezen nodig van hoge kwaliteit, waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. En dat geldt voor Cara C’air-hoezen.

De werking van Cara C’air anti-allergiehoezen

Door je beddengoed (deken, kussen en matras) te omsluiten met Cara C’air anti-allergie hoezen zorg je ervoor dat 98%(!) van deze allergenen niet meer in de lucht komen. Zo adem je ze dus niet meer in. Ook hoef je de hoezen maar 2 keer per jaar te wassen.

De werking van onze hoezen is wetenschappelijk bewezen. Zo blijkt uit onderzoek uit 2017 bijvoorbeeld dat kinderen met astma minder ziekenhuisopnames hebben wanneer zij allergeendichte hoezen gebruiken van dezelfde kwaliteit als Cara C’air.

Er zijn goedkopere alternatieven, maar die werken veel minder goed. Bovendien is het van belang je héle bed te voorzien van dit allergeendichte beddengoed: zowel een anti-allergie matrashoes en dekbedovertrek als een kussenhoes.

Bekijk al het wetenschappelijke bewijs

Waar moet ik beginnen?

Op de plek waar de meeste huisstofmijten zitten: je bed. De leefomstandigheden daar zijn ideaal voor ze: vochtig, donker en warm.

Het zal je nooit lukken om daar permanent huisstofmijt te doden en verwijderen. Maar je kunt ze dus wél ‘opsluiten’ en hun voedselbron wegnemen. Het zijn namelijk de uitwerpselen van huisstofmijt, zogenaamde ‘allergenen’, die jouw allergische reactie veroorzaken.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Huisstofmijt doden en verwijderen is misschien niet 100% mogelijk in je hele woning. Maar je kunt wel degelijk een hoop doen tegen de beestjes die jou zo veel last bezorgen.

Alle tips en adviezen hebben we voor je op een rij gezet in een Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Download nu

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Huisstofmijt doden en verwijderen is misschien niet 100% mogelijk, maar je kunt wel degelijk een hoop doen tegen de beestjes die jou zo veel last bezorgen.

Alle tips en adviezen hebben we voor je op een rij gezet en in een Anti-Huisstofmijt Stappenplan gegoten.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.