Piepende ademhaling ’s nachts in bedPiepende ademhaling ’s nachts in bed

Piepende ademhaling in bed: oorzaken en tips

Sommige mensen krijgen last van een piepende ademhaling als ze in bed liggen. Dit kan een teken zijn van huisstofmijtallergie. Maar hoe wordt dit veroorzaakt? En wat kun je daar tegen doen? Daarover gaat dit blog. Ook bespreken we andere mogelijke oorzaken van een piepende ademhaling.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtigen. Deze beestjes zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog.Huisstofmijt foto

Ze gedijen goed in warme, vochtige omgevingen en leven voornamelijk in stof. Zoals in tapijten, gestoffeerde meubels, beddengoed en matrassen. Op de pagina: waar zit huisstofmijt? kun je uitgebreid lezen over de plekken waar de meeste huismijten zitten.

Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met achtergebleven huidschilfers van mensen en huisdieren.

Wat is huisstofmijtallergie?

Sommige mensen zijn gevoelig voor de uitwerpselen die deze huisstofmijten achterlaten. De uitwerpselen noemen we allergenen.

Wanneer een persoon met huisstofmijtallergie in contact komt met de allergenen bij inademing, treedt er vaak een ontstekingsreactie op in het slijmvlies van de luchtwegen. Het immuunsysteem denkt dat deze uitwerpselen schadelijk zijn en begint vervolgens overdreven veel antilichamen te produceren. En dit zorgt voor symptomen en klachten, zoals niezen, een loopneus, verstopte neus of hoesten.

Ook astmatische klachten kunnen aan de orde zijn. Kortademigheid is daar een voorbeeld van en dus ook…een piepende of krakende ademhaling. Daarover straks meer.

Of je allergisch bent voor huisstofmijt, is vaak genetisch bepaald. Je kunt er dus een aanleg voor hebben. En de allergie kan zich op elk moment in het leven ontwikkelen. Je kunt er dus nooit last van hebben gehad, maar dan kan toch blijken toch dat je er gevoelig voor bent. Bijvoorbeeld door een verandering in je leefomgeving.

Lees meer over de symptomen en klachten van huisstofmijtallergie.

Hoe zorgt huisstofmijt voor een piepende ademhaling?

Als je huisstofmijtallergie hebt en je ademt de allergenen (uitwerpselen) van huisstofmijt in, veroorzaakt dit een directe ontstekingsreactie in de luchtwegen.

Deze ontsteking leidt (via een proces van cellulaire en chemische reacties) tot een vernauwing van de luchtwegen. De spieren gaan zich namelijk samentrekken. En dit zorgt ervoor dat je ademhaling kan gaan piepen, kraken of reutelend kan gaan klinken.

Over het algemeen kan het piepende geluid bij blootstelling aan huisstofmijtallergenen zowel tijdens inademing als uitademing voorkomen.

Andere klachten die vaak samengaan met deze piepende ademhaling, zijn benauwdheid op de borst, hoesten en kortademigheid.

Deze symptomen zijn ook kenmerkend voor astma. Dat is een veelvoorkomende aandoening waarbij de luchtwegen ontstoken raken en vernauwen, wat leidt tot ademhalingsproblemen.

Maar last hebben van astma en van een allergie is niet hetzelfde. Astma is een chronische aandoening van je luchtwegen. Maar bij een allergie ben je gevoelig voor een bepaalde stof (allergeen). Bovendien heb je alleen last van je allergie wanneer je eraan wordt blootgesteld, terwijl je van astma op elk moment last kunt hebben.

Meer over de verschillen tussen astma en allergie, lees je hier.

Andere mogelijke oorzaken

De piepende of krakende ademhaling hoeft niet altijd door huisstofmijt te komen. Maar als je er in bed last van krijgt, dan is huisstofmijt wel een aannemelijke oorzaak.

Hieronder bespreken we kort een aantal andere mogelijke oorzaken.

  • Bij baby’s heeft een piepende ademhaling waarschijnlijk een andere oorzaak dan huisstofmijtallergie. Baby’s kunnen om verschillende redenen piepend ademen. Zoals door een verkoudheid, een verstopte neus door slijm, of aangeboren aandoeningen van de luchtwegen. Wanneer je merkt dat je kindje een piepende ademhaling heeft, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
  • Astma: Dit kwam al even ter sprake toen we de verschillen tussen astma en allergie bespraken. Mensen met astma kunnen ’s nachts vaak een piepende ademhaling ervaren tijdens periodes van verhoogde luchtwegirritatie.
  • Bronchitis: Zowel acute als chronische bronchitis kunnen een piepende ademhaling veroorzaken. Bij bronchitis zijn de luchtwegen geïrriteerd en ontstoken, wat ademhalingsgeluiden veroorzaakt.
  • Andere allergische reacties: Naast huisstofmijtallergie kunnen andere allergieën ook zorgen voor klachten rondom de ademhaling. En dus ook op het geluid dat de ademhaling produceert. Bijvoorbeeld allergieën voor pollen (stuifmeel) huisdierenhaar- of schilfers kunnen in bed voor ademhalingsproblemen zorgen.
  • Refluxziekte: Terugvloeiing van maagzuur kan ’s nachts verergeren wanneer iemand ligt. Het zuur kan dan namelijk gemakkelijker in de slokdarm en luchtwegen terugstromen. Dit veroorzaakt irritatie en bij sommige mensen ook een piepend geluid tijdens de ademhaling.

Let op! Dit zijn mogelijke oorzaken voor je piepende ademhaling. Maar laat je goed informeren door de arts. Wellicht is een andere (medische) aandoening de oorzaak van je klacht(en).

Wat kun je doen tegen dit piepende geluid?

Heb je het vermoeden dat je allergisch bent voor huisstofmijt? Laat dan een test afnemen. Dit kan op een aantal manieren. Lees daarover op de pagina: huisstofmijtallergie test.

Weet je eenmaal zeker dat je huisstofmijtallergie hebt? Dan is het zaak dat je actie onderneemt. Maar hoe dan?

Je kunt medicatie krijgen om de allergie en je klachten te onderdrukken. Dat is natuurlijk goed, maar je kunt ook veel zelf doen om zo klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het slikken van medicijnen. Wat je allemaal kunt doen, lees je in het Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

De Vereniging van Allergie Patiënten en verschillende allergie-professionals (artsen en verpleegkundigen) zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit actieplan.

Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor alle tips en adviezen.

Belangrijkste tip: Anti-allergie hoezen

Begin je strijd tegen huisstofmijten in je slaapkamer: daar zitten veruit de meeste (in je bed). Je kunt ze niet permanent doden; ze komen altijd terug. Je kunt ze wél opsluiten door speciale hoezen te gebruiken: een anti-allergie dekbedhoesmatrashoes en kussensloop. Zo komen er bijna geen allergenen meer in de lucht, waardoor jij veel minder luchtwegenprikkelende allergenen inademt.

allergie hoezen stofZorg wel dat je kwaliteitshoezen koopt; er zijn goedkopere alternatieven op de markt, maar de werking daarvan is niet bewezen (eerder het tegendeel). De werking van Cara C’air-hoezen is wél wetenschappelijk bewezen: 98% van de allergenen wordt tegengehouden, wat uiteindelijk leidt minder klachten en medicijngebruik (tot wel 50%).

Bekijk alle Cara C’air anti-allergie hoezen

Conclusie

Het ervaren van een piepende ademhaling in bed kan verschillende oorzaken hebben, waarvan huisstofmijtallergie een voor de hand liggende is.

Deze beestjes produceren allergenen die een ontstekingsreactie in de luchtwegen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen. Deze ontsteking kan leiden tot vernauwing van de luchtwegen en ademhalingsproblemen, zoals een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

Hoewel huisstofmijt een veelvoorkomende oorzaak is, kunnen andere factoren zoals astma, bronchitis, allergieën voor pollen of huisdierenhaar, en refluxziekte ook bijdragen aan dit symptoom.

Vermoed je dat huisstofmijtallergie de boosdoener is? Voer dan een allergietest uit. Bij een positieve test, begin dan op de plek waar de meeste huisstofmijten zitten: in je bed. En ga voor wetenschappelijk bewezen anti-allergie beddengoed.

Bekijk alle tips tegen huisstofmijtallergie in het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Download het gratis stappenplan

Piepende ademhaling door huisstofmijt verlichten?

Wij hebben een stap-voor-stap strijdplan voor je gemaakt, samengesteld uit talloze tips en adviezen die je verspreid op internet vindt. Zo kun je vandaag nog maatregelen nemen tegen piepende ademhaling ’s nachts (en alle andere vervelende klachten die erbij komen kijken.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.