Altijd verstopte neus tijdens slapenAltijd verstopte neus tijdens slapen

Altijd verstopte neus tijdens slapen: oorzaken en tips

Heb je last van een altijd verstopte neus tijdens het slapen en wanneer je wakker wordt ’s ochtends? We laten zien wat mogelijke oorzaken zijn. En we geven tips om er (zo veel mogelijk) vanaf te komen, als het veroorzaakt wordt door huisstofmijtallergie.

Mogelijke oorzaken van een altijd verstopte neus in bed:

  • Huisstofmijtallergie
  • Chronische verkoudheid en griep
  • Chronische holte-ontsteking
  • Aangetaste neusslijmvliezen
  • Poliep achterin je neus
  • Scheefstaand neustussenschot

Tip: pak je huisstofmijtallergie aan met de tips en adviezen uit het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Meest voorkomende oorzaak: Huisstofmijtallergie

De meest voor de hand liggende oorzaak is huisstofmijtallergie. Als je daar inderdaad allergisch voor bent, is het logisch dat je vooral ’s nachts en ’s morgens last hebt van een verstopte neus: in je bed zitten miljoenen mijten. Gezamenlijk produceren die immens veel uitwerpselen. Die komen in de lucht en jij ademt ze in, waardoor de allergie getriggerd wordt.

Ook als je nooit eerder last had van huisstofmijt, kun je ‘opeens’ allergisch zijn.

Andere symptomen van huisstofmijtallergie:

Als een paar of aantal van bovenstaande symptomen herkenbaar zijn voor je, is de kans groter dat je inderdaad allergisch bent voor huisstofmijt. Vraag je huisarts om je te laten testen op huisstofmijtallergie.

Lees verder over huisstofmijtallergie symptomen en klachten.

Tips tegen altijd verstopte neus tijdens slapen

Tip 1: Laat allereerst de oorzaak vaststellen

Wat de oorzaak van je altijd verstopte neus ook is: als je er iedere dag en al lange tijd last van hebt, raadpleeg een arts. Die zal je waarschijnlijk eerst testen op allergieën. Als daar niets uitkomt, gaat hij op zoek naar andere oorzaken.

Blijf er sowieso niet mee rondlopen! Pas wanneer je de oorzaak weet, kun je gericht iets doen tegen je klachten.

Tip 2: Pas op met neussprays

Veel mensen gebruiken neussprays tegen een verstopte neus. Dat is ook logisch: een neusspray heeft snel resultaat, hoewel het effect niet lang duurt.

Als je slechts kort last hebt van verstopping, bijvoorbeeld bij reguliere verkoudheid, is een neusspray een prima oplossing. Maar bij chronische verstopping niet. Als je neusspray te lang gebruikt, kan dat schadelijk zijn voor je neus. Je kunt er zelfs verslaafd aan raken!

Vraag je arts om advies over hoe lang en welke neusspray je kunt gebruiken. Er bestaan bijvoorbeeld ook neussprays die je wél langer mag gebruiken.

Tip 3: Snuit zachtjes en haal zachtjes je neus op

Hard je neus ophalen en snuiten zorgt er juist voor dat je méér last krijgt van een verstopte neus. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de bacteriën zich door je andere (bij)holtes verspreiden. Daardoor loop je meer risico op holte-ontstekingen, oorontsteking of keelontsteking.

Snuit daarom zachtjes, en doe hetzelfde wanneer je je neus ophaalt.

Is huisstofmijtallergie bij jou de oorzaak?

Dan moet je weten dat je er heel veel aan kunt doen om je verstopte neus én andere klachten tijdens het slapen – én overdag – te verlichten. Natuurlijk zijn er medicijnen, maar er zijn veel manieren om die zo overbodig mogelijk te maken.

Op internet vind je veel adviezen bij huisstofmijtallergie. Wij hebben de fabels en mythes voor je gescheiden van de tips die écht werken. Al die tips hebben we vervolgens bijeengebracht in het gratis te downloaden ‘Anti-Huisstofmijt Actieplan’. Voer het actieplan uit als je allergisch bent, en je zult veel minder last hebben van een altijd verstopte neus tijdens het slapen.

Download het gratis Anti Huisstofmijt Stappenplan

Het belangrijkste advies:

Start op de plek waar de meeste huisstofmijten zitten: Je bed! Gebruikt Anti-Huisstofmijt hoezen. De anti-allergie kussensloop, matrashoes en dekbedovertrek van Cara C’air houden 98% van de allergenen tegen.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Wacht niet langer en pak huisstofmijt aan! De beste tips en adviezen hebben we gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan:

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Wil je iets doen tegen je verstopte neus?

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.