Hoe ontstaat huisstofmijtallergie?

  • Geplaatst op
  • Door Cara C'air

Huisstofmijtallergie ontstaat niet door de huisstofmijt zelf, maar door zijn uitwerpselen en vervellingshuidjes die beide ‘allergenen’ genoemd worden.

Vrouw met verstopte neusDe allergenen van huisstofmijten zitten overal in huis: in stofdeeltjes van huisstof, beddengoed,
vloerbedekking, meubelbekleding, gordijnen, vitrages, etc. En: de stofdeeltjes zweven in de lucht. Hoe minder goed je schoonmaakt en/of hoe meer mensen en dieren in huis wonen, hoe meer allergenen in de lucht die jij inademt.
 

Verstopte neus en benauwdheid

Nu zijn de allergenen op zich niet schadelijk; de meeste mensen merken er niets van. Maar als je allergisch bent, kun je er flink last van hebben. Je afweersysteem reageert dan op de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt. Zodra de allergenen in je luchtwegen komen, komt je afweersysteem in actie. Je lichaam produceert een antistof waardoor histamine vrijkomt. Deze stof zorgt op zijn beurt voor een verwijding van je bloedvaten. Gevolg: er komt veel vocht vrij, waardoor jij op slag een verstopte neus hebt en benauwd bent.

En alsof dat niet erg genoeg is, hecht de histamine zich aan bepaalde zenuwuiteinden. Daardoor moet je misschien onophoudelijk niezen en/of chronisch hoesten.
 

Wat moet je doen als je huisstofmijtallergie hebt?

Weet je nog niet zeker of je allergisch bent voor huisstofmijt? Ga dan eerst naar de huisarts; die kan je allergie vrij eenvoudig vaststellen.

Wanneer blijkt dat je inderdaad allergisch bent, kun je gelukkig genoeg doen om zo min mogelijk last te hebben.

Allereerst zijn er uiteraard medicijnen die je kunt nemen tegen je klachten. Maar ook die noodzaak kun je zo veel mogelijk terugdringen door zelf aan de slag te gaan in je woning. Misschien heb je er al over gehoord: het saneren van je huis. ‘Saneren’ wil niets anders zeggen dan ervoor zorgen dat huisstofmijten zich zo min mogelijk ‘thuis’ voelen, zich daardoor minder snel en vaak voortplanten, zodat jij er zo min mogelijk last van hebt.

Sommige maatregelen zijn eenvoudig, zoals het aanschaffen van het juiste beddengoed. Andere maatregelen kosten meer moeite, zoals het goed schoonhouden van je interieur. Om het je makkelijk te maken en je overzicht te geven, hebben we het Anti-huisstofmijt Actieplan ontwikkeld: een stap-voor-stap handleiding die je kunt volgen om de populatie huisstofmijt in je woning drastisch terug te dringen.

Je komt nooit helemaal van ze af; dat is een mythe. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je een stuk minder last hebt van je klachten.
 


Download hier het gratis saneringsplan