Wat te doen tegen huisstofmijt(allergie)?

  • Geplaatst op
  • Door Cara C'air

Gelukkig kun je heel wat doen tegen huisstofmijt én je huisstofmijtallergie! In dit artikel hebben we de belangrijkste do’s en don’t’s voor je op een rijtje gezet:

Wat te doen tegen huisstofmijt: beknopt stappenplan

Allereerst: je zult nooit 100% van huisstofmijt af komen. Je kunt ze niet allemaal doden, en je kunt je huis niet zo inrichten dat huisstofmijt uit zichzelf verdwijnt. Wél kun je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk huisstofmijten in je huis nestelen, én dat je zo min mogelijk last van ze hebt.
 

Stap 1: begin bij je bed!

 

Verreweg de meeste huisstofmijten zitten in je slaapkamer. Met name: in je bed. In je matras, dekbed en kussen leven er letterlijk miljoenen. Vervang je oude matras en was je beddengoed iedere 6 weken op 60 graden. Dat zijn al 2 hele belangrijke tips om ’s nachts minder last van je allergie te hebben.

Maar hoe vaak je ook wast: huisstofmijten komen terug, en nestelen zich natuurlijk ook in je nieuwe matras. De volgende stap is daarom: opsluiten! Koop goede anti-allergie hoezen, die ervoor zorgen dat de uitwerpselen (allergenen) van de mijten niet of nauwelijks in de lucht komen. Dat scheelt pas écht: je hebt na verloop van tijd tot 50 procent minder last van je klachten, én je hoeft als gevolg daarvan tot 50 procent minder medicijnen te slikken.

Welke hoezen moet je kopen? Tja, wij van Cara C’air adviseren uiteraard Cara C’air. Maar we zijn niet de enige! Longartsen en –verpleegkundigen én het Longfonds adviseren onze hoezen. De werking van onze hoezen is zelfs wetenschappelijk bewezen. Er zijn goedkopere op de markt, zeker, maar die werken simpelweg veel minder goed.
 

Stap 2: pas je slaapkamer aan

 

Vervang je gordijnen en vloerbedekking voor materialen die geen of veel minder huisstofmijten bevatten. Bedek de vloer bijvoorbeeld met hout, dat je veel makkelijker kunt reinigen dan tapijt.

Verwijder daarnaast planten, weer huisdieren uit je slaapkamer en als het even kan, plaats je  kledingkast elders!
 

Stap 3: pas je huiskamer (en de rest van het huis) aan

 

Ook in je huiskamer kun je je gordijnen en vloerbedekking vervangen voor andere materialen. Vervang daarnaast gestoffeerd meubilair voor meubels met gladde bekleding zoals leer of afgelakt hout.

En verder: lucht de huiskamer iedere dag (geldt ook voor andere kamers in huis), zet de verwarming niet te hoog, neem geen nieuwe huisdieren en plaats gesloten kasten.

Nadat je de belangrijkste kamers in huis gehad hebt: pas bovenstaande tips ook toe voor andere kamers! Geloof ons: het loont de moeite, hoewel het natuurlijk wel veel werk is.
 

Wat te doen tegen huisstofmijtallergie

 

Dat is het mooie van bovenstaande tips: wanneer je iets doet tegen huisstofmijt, doe je automatisch iets tegen je allergie. Op ons blog vind je daarnaast ook veel andere tips, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met huisstofmijt op school of huisstofmijtallergie bij je baby of kind.
 

Gratis Anti-huisstofmijt Actieplan

 

Om je huis zo veel mogelijk anti-huisstofmijt te maken, kun je nog veel meer doen. We hebben er een heus Anti-huisstofmijt Actieplan van gemaakt, dat je nu direct kunt downloaden. Gratis en voor niets!
 

Download ons gratis Anti-huisstofmijt Actieplan en begin vandaag nog:

DOWNLOAD HIER HET ACTIEPLAN!