Wat is de oorzaak van huisstofmijt allergieWat is de oorzaak van huisstofmijt allergie

Wat is de oorzaak van huisstofmijt allergie?

Wat is huisstofmijt

Huisstofmijt is een heel klein spinachtig diertje, die je niet met het blote oog kunt zien. Ze leven in huisstof en eten huidschilfers van mensen en dieren.

Huisstofmijt zit in elk huis, hoe schoon het huis ook is. De beestjes houden van warme en vochtige plekken. De slaapkamer en badkamer vinden ze daarom fijn. De beestjes komen veel voor in je bed, gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt. De huisstofmijt zelf is onschuldig.

Wat veroorzaakt de allergische reactie?

Niet de huisstofmijten zelf, maar hun uitwerpselen veroorzaken de klachten. De ‘poep’ noemen we daarom ‘allergenen’. Ze zijn zo klein, dat ze als stofdeeltjes door de lucht zweven en door ons ingeademd worden.

Hoe meer blootstelling aan allergenen, hoe gevoeliger je ervoor kunt worden. De perioden met neusklachten, oogklachten of astmatische aanvallen komen dan vaker voor en kunnen heviger zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Chronische neusverkoudheid
  • Benauwdheid of een piepende ademhaling (astmatische klachten)
  • Geïrriteerde of rode ogen
  • Niezen of jeuk in de neus

Herken je deze klachten? Dan is de kans groot dat je inderdaad huisstofmijtallergie hebt. Ga altijd eerst naar de huisarts: die kan met een eenvoudige test (laten) vaststellen of je allergisch bent voor huisstofmijten.

Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor alle tips en adviezen om huisstofmijt aan te pakken!

Hoeveel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt?

25% van de Nederlanders heeft last van allergie. De meest voorkomende vorm is huisstofmijt allergie. Het exacte aantal is niet bekend. Geschat wordt dat 5 tot 10 procent van de Nederlanders huisstofmijt allergie heeft.

Bij astma patiënten komt het veel voor, onder deze groep is het percentage 50 tot 75 procent.

In Nederland zijn er steeds meer kinderen met allergische klachten. Dat komt vooral door een toename van inademingsallergiën, zoals huisstofmijt allergie. De groei wordt geschat op 1% per jaar.

Hoe ontstaat de allergie?

De allergie kan op elke leeftijd ontstaan. Maar meestal ontwikkel je een allergie op jonge leeftijd, als je tussen de 2 en 5 jaar oud bent.

Allergieën komen voornamelijk in westerse landen voor. Dat komt vermoedelijk doordat onze kinderen in een schone omgeving opgroeien. Het imuunsysteem raakt daarvan uit balans, waardoor er een grotere kans is om een allergie te ontwikkelen.

Huisstofmijtallergie is niet erfelijk, maar de aanleg voor allergieën wel. Je erft niet de allergie voor een bepaalde stof, maar wel het risico dat je allergisch wordt. Zijn je beide ouders allergisch? Dan is de kans dat jij een allergie ontwikkelt 60-80%. Is geen van je ouders allergisch, dan is die kans 5-15%.

Bij allergie kan er sprake zijn van ‘kruisreacties’, stoffen met een vergelijkbare structuur die vergelijkbare allergische reacties veroorzaken. Huisstofmijt allergie wordt in verband gebracht met voedselallergie voor weekdieren zoals garnalen, mosselen en wijngaardslakken.

Hoe kan ik huisstofmijt bestrijden?

Als je huisstofmijtallergie hebt, kun je zelf veel doen om contact met allergenen drastisch te verminderen.

1. Thuis saneren: begin in de slaapkamer

In je bed (matras, dekbed en kussenhoes) zitten miljoenen (dode én levende) huisstofmijten. De leefomstandigheden zijn daar ideaal voor het microscopisch kleine spinachtige beestje: donker, vochtig en warm. Je bed stoot ontzettend veel allergenen uit. Je brengt uren door in bed. Als je dáár de uitstoot van allergenen drastisch terugdringt, heb je een belangrijke slag tegen huisstofmijtallergie gewonnen.

Tips om huisstofmijt in je huis terug te dringen?
Download het Anti Huisstofmijt Stappenplan

2. Allergievrije hoezen om je matras, dekbed en kussen

Met hoge kwaliteit allergievrije hoezen voorkom je in één klap 98% uitstoot van allergenen. Dit is wereldwijd wetenschappelijk bewezen in vele studies. Daarom raden artsen, verpleegkundigen en het Longfonds hun patiënten altijd aan om te investeren in goede hoezen. Bij voorkeur voor je hele bed, dus: een ant-allergie matrashoes, dekbedovertrek en kussensloop.

Allergeenvrije hoezen van de hoogste kwaliteit:
Cara C’air Anti Allergie Beddengoed

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Alle tips en adviezen om huisstofmijt aan te pakken hebben we gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan:

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.