Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Vanaf 1 januari 2009 worden allergieproducten zoals anti-allergie hoezen niet meer vergoed in de basis zorgverzekering. Uiteraard blijven wij wel ons best doen om de vergoedingen voor deze hoezen weer in het basispakket te laten terugkeren.

Lees toch verder! Want misschien heb je recht op vergoeding vanuit je aanvullende verzekering. En anders kun je (een deel van) je aankoop aftrekken van je inkomstenbelasting.

Vergoeding vanuit aanvullend zorgpakket

Wel zijn er een aantal zorgverzekeraars die de allergeendichte hoezen van Cara C’air vergoeden vanuit een aanvullend verzekeringspakket. Of je recht hebt op een vergoeding, hangt af van jouw persoonlijke situatie en de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Informeer daarom vooraf bij jouw zorgverzekeraar naar de voorwaarden voor een vergoeding.

Op een aantal vergelijkingssites is meer informatie te vinden over de vergoedingen van verschillende zorgverzekeraars:

In hoeverre de informatie op deze vergelijkingssites actueel is, kunnen wij niet inschatten en garanderen.

Bekijk ook het artikel op onze weblog: Anti-Allergie hoezen: Vergoeding soms nog mogelijk

Wordt Cara C’air niet vergoed door jouw zorgverzekeraar? Dan kun je het anti-allergie beddengoed ook eenvoudig online kopen, via onze webshop.

Heb je vragen over de vergoeding?

Wij helpen graag verder bij vragen over een eventuele vergoeding van Cara C’air door zorgverzekeraars. Neem contact op met Cara C’air

BAPSCARCARE vergoeding

Kosten voor hoezen aftrekken van de belasting

Hoewel een vergoeding dus lang niet altijd mogelijk is, is er een kans dat je (een deel van) de kosten wél kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Namelijk als zorgkosten. Dat werkt zo:

  • Zijn de kosten die je maakt lager dan € 600? Dan mag je € 300 aftrekken (óók als de kosten lager zijn dan € 300);
  • Zijn de kosten hóger dan € 600? Dan mag je € 750 aftrekken;
  • Deze bedragen mag je meetellen onder de aftrekpost ‘Extra kleding en beddengoed’;
  • Het bedrag dat je mag aftrekken, is ook de waarde die je moet gebruiken om te bepalen of je het drempelbedrag bereikt hebt (gebruik in die berekening dus niet je aankoopbedrag bij Cara C’air).

Drempelbedrag

Er een drempelbedrag voor het aftrekken van de zorgkosten. Dat minimum bedrag is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voor zorguitgaven tot het drempelbedrag ontvang je geen belastingteruggave. Lees hoe je het drempelbedrag kunt bepalen op de site van de Belastingdienst.

In de praktijk zit het voor de meeste mensen zo:

  • Koop je alleen Cara C’air beddengoed en heb je geen aanvullende zorgkosten? Dan blijf je in de meeste gevallen onder de drempelwaarde. In dat geval kun je de zorgkosten niet aftrekken van de inkomstenbelasting.
  • Heb je naast Cara C’air ook aanvullende zorgkosten? Dan is er een goede kans dat je de drempelwaarde wel haalt. In dat geval kun je voor het bedrag boven deze drempelwaarde een belastingteruggave aanvragen.

Voorwaarden

Naast het drempelbedrag stelt de Belastingdienst de volgende voorwaarden:

  • De uitgaven moeten een direct gevolg zijn van huisstofmijtallergie;
  • De allergie moet al minimaal 1 jaar vastgesteld zijn. Óf de allergie moet waarschijnlijk nog minimaal 1 jaar duren (dit is bij huisstofmijtallergie altijd het geval);
  • Je mag de zorgkosten alléén aftrekken van het jaar waarin je de hoezen hebt gekocht. Het kan niet met terugwerkende kracht;
  • De bedragen gelden per persoon, voor een heel jaar. Je hoeft de kosten niet te verrekenen op basis van het moment van aanschaf, wat bij sommige andere gezondheidsklachten wel moet. Dat is omdat je ervan uit mag gaan dat de ziekte langer dan 1 jaar duurt. Je hebt dus lange tijd baat bij gebruik van het beddengoed. Daar houdt deze regeling van de belastingdienst rekening mee.

Let op: dit zijn de regels tot en met 2021. De Belastingdienst kan de hoogte van de bedragen en voorwaarden wijzigen voor 2022 en verder. Wij doen ons best om deze informatie zo actueel mogelijk te houden.

Heb je vragen over de aftrek van zorgkosten?

De aftrek van zorgkosten bestaat uit veel verschillende regels. Het zit daardoor vrij complex in elkaar. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Of met je persoonlijke belastingadviseur.

De belastingaftrek krijg je niet één-op-één terug. Je trekt het bedrag af van het belastbare inkomen (in box 1). Dit betekent dat een aftrekpost van € 300 je helaas nooit € 300 in je portemonnee oplevert. Het hangt af van je belastingtarief in box 1 hoeveel geld je er wél mee bespaart.

Bij de aangifte en op de website van de Belastingdienst kun je zien hoeveel belasting je betaalt in box 1. Zie ook het rekenvoorbeeld op de site van de Belastingdienst.

Let op: Voor zorguitgaven tot het drempelbedrag ontvang je geen belastingteruggave.

De aftrek van zorgkosten doe je bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Je mag de zorgkosten alléén aftrekken van het jaar waarin je de hoezen hebt gekocht. Dus: Heb je in 2020 anti allergiehoezen gekocht? Dan doe je dat bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2020.

Meer informatie kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Er staat ook een vrij heldere uitleg op de website van de Consumentenbond.

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.