Huisstofmijt bestrijden

Hoe kun je huisstofmijt bestrijden in huis? Online kom je genoeg methoden tegen. Maar wat werkt wel, en wat niet? Wat is nou de ‘allerbeste’ manier?

Wij zetten het voor je op een rijtje. Want wij weten hoe je huisstofmijt moet aanpakken. Door onze ruim 25 jaar ervaring, én op basis van bewijs.

Alle bestrijdingstips op een rij in één plan

Zo kun je huisstofmijt bestrijden in huis

Huisstofmijt bestrijden is te doen, maar kost wel tijd en moeite. Dus áls je aan de slag gaat, wees er dan zeker van dat wat je doet, ook echt effect heeft. Én niet schadelijk is voor je gezondheid.

De werking van onderstaande methodes is bewezen. Hiermee dring je je symptomen door huisstofmijtallergie structureel terug.

1. Beddengoed en dergelijke wassen op 60 graden

Huisstofmijt sterft bij 60 graden. Dit is een feit. Dus: stop alles op, om en rond je bed dat klein genoeg is, in je wasmachine. Ook bijvoorbeeld knuffels! Was op 60 graden en je bent weer (even) van ze af.

Alles dat niet past, zoals je matras, moet je vervangen om huisstofmijten te bestrijden. Zéker als het een oud(er) matras is (10 jaar of meer). Maar let op:

Huisstofmijten keren altijd terug. Permanent doden is onmogelijk. Wát andere aanbieders van bestrijdingsmiddelen ook beweren. Daarom:

  • Was iedere week je lakens en overtrekken
  • Was iedere 6 weken je kussen en dekbed e.d. opnieuw

Een alternatief is kussens, knuffels, dekentjes etc. in de vriezer stoppen: huisstofmijt sterft ook bij -20 graden. Mits ze daar lang genoeg aan blootgesteld worden: minstens 24 uur, liever nog 1 week. Daarna moet je de dode huisstofmijten nog wel uit de spullen spoelen. Dit is wel bewerkelijk. En ook daarna komen de beestjes helaas weer terug en moet je deze methode weer herhalen. Daarom vinden wijzelf wassen op 60 graden een betere manier.

2. Je slaapkamer luchten en zonlicht binnenlaten

Huisstofmijten houden van duisternis, vocht en warmte. 3 dingen die je tegengaat door eenvoudigweg:

  • Iedere dag je slaapkamerramen een half uur open te zetten. Zo wijd mogelijk. Hoe kouder het in je slaapkamer wordt, hoe beter.
  • Iedere ochtend je beddengoed terug te slaan tot het voeteneind. Zo valt er zonlicht op je bed.

Zo kun je huisstofmijt natuurlijk bestrijden. En planten ze zich ook minder snel voort.

3. Zo veel mogelijk ventileren

Ventileren is ook een hele belangrijke maatregel tegen huisstofmijt. Want dit voorkomt én verdrijft vocht uit je woning. En vocht…daar gedijen huisstofmijten héél goed bij. Het is zelfs essentieel voor ze. Zorg daarom dat alle ventilatieroosters in huis open staan (24 uur per dag).

Let op: hierdoor hoopt vuil zich wel na verloop van tijd op. Controleer daarom om de 3 maanden of alle ventilatieroosters en het rooster van de afzuigkap schoon zijn. Verwijder vuil met een harde borstel.

4. Je huis ‘saneren’

Dit is de meest effectieve methode, maar ook degene die de meeste moeite (en het meeste geld) kost: je huis ‘saneren’. Dat betekent dat je je huis zo huisstofmijtvrij mogelijk maakt. Hoe? Bijvoorbeeld door:

  • Stoffen meubelen te vervangen. Bijvoorbeeld je stoffen bank voor een lederen alternatief
  • Tapijt te vervangen voor bijvoorbeeld een houten vloer
  • Iedere dag grondig te stofzuigen

Huisstofmijt leeft nu eenmaal in stoffen, én gedijt bij stof. Haal dat zo veel mogelijk weg, en je hebt simpelweg minder huisstofmijt in huis. En dus ook minder allergenen in de lucht, die klachten door huisstofmijtallergie veroorzaken.

Wil je een stap-voor-stap-methode om je huis te saneren? Die hebben we voor je gemaakt, en is gratis beschikbaar:

Download ons Anti-Huisstofmijt Stappenplan >

5. Anti-allergiehoezen om je matras, deken en kussen

Je huis saneren begint in je slaapkamer. Want daar breng je een groot deel van de dag door, en in je bed zitten er miljoenen. ’s Nachts adem je de meeste allergenen in. Daarom heb je ook juist ’s nachts en ’s ochtends last.

Maar wat kun je aan je bed doen? Daar wil je niet aan de slag met bestrijdingsmiddelen, zelfs al zouden die écht werken om alle huisstofmijten te verwijderen (wat gewoonweg niet mogelijk is).

Wat je wél kunt doen: onze allergeendichte anti-allergiehoezen om je matras, deken en kussen ritsen. De naam zegt het al: allergeendicht. Het betekent dat de uitwerpselen van de mijten (de allergenen waar jij allergisch voor bent) bijna niet meer in de lucht komen: 98% wordt tegengehouden door onze hoezen. Je sluit huisstofmijten dus als het ware op.

Let op: gebruik de hoezen voor ál het beddengoed in je slaapkamer. Dus ook extra kussens en/of de deken, het kussen of matras van je partner. Anders adem je alsnog miljoenen allergenen in.

De werking van Cara C’air-hoezen is bewezen.

Bekijk onze anti-allergie matrashoes, dekbedovertrek en kussensloop.

Cara C'air

Effectieve anti-allergiehoezen

Deze bestrijdingsmethoden werken niet of raden we af

Zoek online naar ‘huisstofmijt bestrijden’, en je vindt ook methoden die we afraden. Soms omdat het gewoon niet werkt, soms omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Namelijk:

1. Azijn

Op verschillende plekken wordt beweerd dat je huisstofmijt kunt bestrijden met azijn. Bijvoorbeeld door je beddengoed en dergelijke ermee te wassen. Of zelfs door je matras af te nemen met azijnwater, na het stofzuigen.

Schadelijk is azijn niet. Maar bewijs voor de werking tegen huisstofmijt kunnen we niet vinden.

2. Sprays

Volgens verschillende websites kun je huisstofmijt bestrijden met een spray. De werking ervan is echter niet bewezen.

Wees ook voorzichtig met dit soort bestrijdingsmiddelen in je bed; je slaapt er immers zelf ook iedere nacht.

En het is nooit een permanente oplossing: ze komen altijd weer terug.

3. Stoom

Soms wordt aangeraden huisstofmijt met stoom te doden. Je hebt zelfs ‘speciale stoomreinigers’ tegen huisstofmijt.

Hoewel dat deels kan werken (mijten sterven bij 60 graden), is het toch geen goed idee: mijten gedijen bij hoge luchtvochtigheid. En die creëer je met stoom.

4. Wasmiddel

Op sommige websites kun je speciaal ‘huisstofmijtdodend’ of ‘allergeenverwijderend’ wasmiddel vinden.

Dit is echter onnodig, mijten sterven namelijk bij 60 graden. Als je op die temperatuur wast, kun je gewoon je normale wasmiddel en/of wasverzachter.

Bovendien twijfelen we over de werking: wat voor middel zit erin om huisstofmijten te doden? En hoezo ‘allergeenverwijderend’? Uitwerpselen van huisstofmijten die niet in de lucht komen maar in stof blijven zitten, kun je ook gewoon uitspoelen.

5. Bestrijdingsmiddelen

Naast sprays zijn er allerlei andere middelen tegen huisstofmijt. Van speciale stofzuigerzakken en luchtfilters, tot chemische middelen en ‘natuurlijke’ oliën.

Naast dat het onwenselijk is om chemische middelen te gebruiken in je bed, is er een ander belangrijk bezwaar: de werking van deze middelen is NIET bewezen.

Daarom is ons advies: ga voor methoden die bewezen werken, en 100% onschadelijk zijn voor je gezondheid.

Huisstofmijt stap-voor-stap bestrijden

We hopen dat je door dit artikel een goed beeld hebt van hoe je huisstofmijt het beste kunt bestrijden.

Wil je er serieus mee aan de slag? Je huisstofmijtallergie écht terugdringen en je medicijngebruik verminderen?

Begin dan vandaag nog met het saneren van je huis. Hoe je dat doet, hoef je niet zelf uit te zoeken. Dat hebben wij al voor je gedaan:

In het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan lees je hoe je stap-voor-stap je huis per kamer huisstofmijtvrij maakt.

Veel succes in je strijd tegen je allergie!

Cara C'air Anti-Huisstofmijt Stappenplan
Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Het praktische stappenplan tegen huisstofmijt.

  • Alle bewezen maatregelen
  • Voor je hele huis
  • Download gratis en start direct
Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.