huisstofmijt in je matrashuisstofmijt in je matras

Huisstofmijt in je matras: wat te doen?

Ja, ook in jouw matras zitten huisstofmijten. Heb jij huisstofmijtallergie? Dan kun je er flink last van hebben. Dus de vraag is: wat kun je hieraan doen? Zijn ze voorgoed uit je matras te verwijderen? Zijn er ‘speciale’ matrassen waar geen huisstofmijt in komt? In dit artikel beantwoorden we je vragen.

Hoeveel huisstofmijt zit er eigenlijk in je matras? Het antwoord: tot wel 2 miljoen, in elk gemiddeld matras. Dat zijn er dus nogal wat. En die zitten zich dag en nacht te vermenigvuldigen, terwijl ze miljoenen allergenen uitstoten die jouw klachten veroorzaken. Tijd voor actie.

Tip: download gratis het Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor nog meer tips en adviezen.

Kun je huisstofmijt uit je matras verwijderen?

Helaas, het is vrijwel onmogelijk om je matras huisstofmijt-vrij te maken. Als je online even rondkijkt, vind je wel een aantal adviezen. Laten we die even nalopen en de effectiviteit ervan bespreken.

Alle adviezen zijn bedoeld om huisstofmijt te bestrijden. Oftewel: de beestjes uit je matras te verwijderen. Daar zijn verschillende methodes voor te vinden:

  • Je matras reinigen met zuiveringszout en etherische olie: volgens sommige websites kun je huisstofmijten ‘makkelijk’ uit je matras verwijderen door een mengsel van zuiveringszout en een paar druppels etherische olie. Dit kun je met een zeef over je matras verspreiden. Of in een spray. Als je dit ‘regelmatig’ doet, dood je de huisstofmijten. De effectiviteit hiervan is echter niet bewezen. Bovendien kost deze manier van schoonmaken erg veel moeite, zeker als je dit vaak moet doen.
  • Je matras in de zon leggen: het is bekend dat huisstofmijten niet van zonlicht houden. Dus ja: je matras in de zon leggen, helpt om in ieder geval een deel van de beestjes te bestrijden. Maar dit zal zeker niet voor de hele populatie gelden.
  • Je matras stomen: op verschillende plekken lees je dat je matras stomen een goed idee is om huisstofmijt te verwijderen. Dit kan op korte termijn werken; bij een temperatuur van 60 graden sterven de beestjes. Maar ze houden óók van vocht. Dus de huisstofmijten die overblijven, zullen juist gedijen bij de combinatie van vocht en warmte die achterblijft. Dit adviseren we dus niet.
  • Je matras strijken: er bestaat ook een methode die inhoudt dat je je matras strijkt. Dan moet je wel eerste een theedoek op de plek leggen die je wilt strijken. Ook dit zou huisstofmijt doden. Werkt dit? Een deel zal het ongetwijfeld niet overleven. Maar een veel groter deel wél. Het is de moeite niet waard.

Het probleem van al deze methodes is dat a) de effectiviteit niet is bewezen en b) ze stuk voor stuk heel oppervlakkig zijn. Let wel: huisstofmijten zitten in je héle matras, niet alleen aan de buitenkant. Dus met strijken of besprenkelen met oliën bereik je nooit de huisstofmijten die dieper zitten.

Goed, dus die methodes werken niet of niet goed genoeg. Wat dan? Welnu:

Je hóeft huisstofmijten helemaal niet te verwijderen uit je matras!

Waarom zou je moeite doen om huisstofmijten te bestrijden, als er een heel eenvoudig alternatief is dat je probleem direct oplost?

Want: als je allergisch bent voor huisstofmijt, ben je niet allergisch voor de beestjes zélf. Nee, je bent allergisch voor hun uitwerpselen. Hun ‘poepjes’ die in de lucht zweven. Dát zijn de allergenen die jouw allergie veroorzaken.

Dus wat je moet doen, is zorgen dat die allergenen niet in de lucht kunnen komen. En dat is nogal simpel:

Rits een anti-allergie matrashoes van Cara C’air om je matras (én je dekbed en kussen), en 98% van de allergenen kan niet meer in de lucht komen. Waarom? Omdat deze hoezen zó fijn geweven zijn, dat ze er simpelweg niet meer doorheen kunnen. Zo schakel je in 1 keer bijna het hele allergenenarsenaal van dat vermaledijde huisstofmijtleger uit!

Verschillende studies wijzen uit dat dit je medicijngebruik tot 50% kan terugdringen. Je hebt ze simpelweg minder nodig, omdat je veel minder last van je klachten hebt!

Ja: er zijn goedkopere ‘anti-allergie’ hoezen te vinden. Vaak van niet geweven, maar geperste stof. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de werking van geperste hoezen lang niet zo goed is als van zeer fijn geweven hoezen, zoals die van Cara C’air.

Welk matras kun je het beste kopen bij huisstofmijtallergie?

Er is natuurlijk wél een manier om in 1 klap van alle huisstofmijten in je matras af te zijn: een nieuwe kopen. Dat is sowieso een goed idee als je matras ouder is dan 10 jaar.

Maar let op: ook dit is een tijdelijke oplossing. Het zal niet lang duren voordat ook in je gloednieuwe matras een nieuwe bevolking huisstofmijten ontstaat. Zodra je erop gaat slapen en zweten zorgen de duisternis, het vocht en de warmte razendsnel voor vermenigvuldiging van huisstofmijten. En iedere week een nieuw matras kopen is natuurlijk onrealistisch.

Zijn er dan misschien ‘speciale’ matrassen tegen huisstofmijt, waarin ze zich niet kunnen nestelen? Het eenvoudige antwoord is: nee. Ook al zijn er veel verkopers die beweren van wel. Omdat het van latex is gemaakt. Of omdat het behandeld is met chemicaliën die huisstofmijten zouden doden. Maar…zou jij daarop willen slapen?

Ook de Consumentenbond ontkracht het bestaan van huisstofmijt-vrije matrassen.

Dus ook als je een nieuw matras koopt geldt: rits er direct anti-allergie hoezen omheen. Dan zal de populatie huisstofmijten minder snel groeien. Maar belangrijker: hoeveel er ook in zitten, je hebt simpelweg nauwelijks nog last van hun allergenen.

Meer weten over het bestrijden van huisstofmijt?

Je kunt veel meer doen dan alleen maatregelen voor je matras. Want niet alleen je bed zorgt voor allergieklachten. Wat dacht je van de rest van je slaapkamer, maar ook je woonkamer, meubelen, zolder…eigenlijk gewoon je hele huis?

We hebben hiervoor een compleet en GRATIS stappenplan gemaakt. Met alleen maar bewezen effectieve tips om huisstofmijt in je huis tegen te gaan. Hoe meer je daarvan uitvoert, hoe minder last je thuis zult hebben van je huisstofmijtallergie.

Cara C’air Anti-Huisstofmijt Stappenplan aanvragen

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Huisstofmijtallergie is geen pretje. Wil je weten wat je allemaal kan doen om huisstofmijt aan te pakken? Wij hebben alle adviezen en tips gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Huisstofmijt in je matras aanpakken

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.