Huisstofmijtallergie

Hier vind je alles wat je moet weten over huisstofmijtallergie. Belangrijke weetjes, effectieve tips, en bewezen behandelingen, mét video.

Heb jij – of je kind – last van huisstofmijtallergie? Dat is enorm vervelend: niezen, benauwdheid, een verstopte neus… slechts 3 van vele symptomen die je nachtrust én je dag flink kunnen verpesten.

Gelukkig kun je óók veel tegen de allergie voor huisstofmijt doen. Kennis is je belangrijkste wapen: als je weet wát het precies is en waaróm de klachten ontstaan, dan kun je gericht maatregelen nemen.

Direct aan de slag?

In het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan vind je alles wat helpt tegen huisstofmijt. In één helder overzicht krijg je alle tips van echte kenners. De Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen werkten er aan mee.

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Download gratis en start direct

Wat is huisstofmijtallergie?

Mensen met een huisstofmijtallergie zijn overgevoelig voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Deze uitwerpselen noemen we daarom ‘allergenen’.

De allergenen van huisstofmijten zijn zo klein dat ze als stof door de lucht heen dwarrelen, waardoor ze makkelijk ingeademd worden. Dit veroorzaakt de allergische reactie en klachten.

De meest voorkomende klachten zijn chronische neusverkoudheid, niesbuien, jeuk aan de neus, irritatie aan de ogen, benauwdheid en huiduitslag.

Huisstofmijtallergie

Wat is huisstofmijt?

Een huisstofmijt is een klein, spinachtig diertje van ongeveer 0,3 mm groot. Je kan ze niet met het blote oog zien. Ze zitten in elk huis en in iedere kamer. Hoe schoon je huis ook is.

De huisstofmijt leeft meestal in stof. Vooral op de plekken waar het donker, vochtig en lekker warm is. Ze eten de huidschilfers van mensen en dieren.

Er leven miljoenen huisstofmijten in je bed. En ook gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt vormen een goede leefomgeving voor het microscopisch kleine beestje.

Verder lezen:

Huisstofmijt afbeelding

Hoe herken je huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie kan leiden tot veel verschillende soorten symptomen. De klachten die het vaakst voorkomen zijn:

  • Chronische neusverkoudheid
  • Niesbuien of jeukende neus
  • Irritatie van de ogen
  • Benauwdheid
  • Huiduitslag
  • Slecht slapen en vermoeidheid

Hoe meer blootstelling aan allergenen, hoe gevoeliger je ervoor kunt worden. Hierdoor kunnen de klachten erger worden.

Herken je deze symptomen, maar weet je nog niet zeker of je een huisstofmijtallergie hebt? Laat je dan eerst testen.

Verder lezen:

Heb ik een huisstofmijtallergie?

De klachten die hierboven genoemd zijn, hoeven niet perse op huisstofmijtallergie te wijzen. Ze kunnen ook veroorzaakt worden doordat je verkouden bent, hooikoorts hebt, of zelfs op corona.

Ga dus niet zomaar ergens vanuit: laat de oorzaak van je klachten eerst vaststellen. Dat kan met een eenvoudige check, onder andere door je huisarts.

Verder lezen:

Hoe ontstaat huisstofmijtallergie?

Hoe kom je aan huisstofmijtallergie? Die vraag is niet met zekerheid te beantwoorden. Wel hebben wetenschappers vermoedens over waarom allergieën voornamelijk in westerse landen voorkomen:

Neem Nederland. Onze kinderen groeien op in een hele hygiënische omgeving. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar óók nadelen: hun immuunsysteem raakt uit balans. Dat geeft een grotere kans op het ontwikkelen van allergieën.

Is huisstofmijtallergie ook erfelijk? Nee, de allergie zélf niet. Maar de aanleg voor allergieën is wél erfelijk. Als je beide ouders allergisch zijn, heb je 60-80% kans om ook een allergie te ontwikkelen. Zijn je ouders níet allergisch? Dan is die kans slechts 5-15%.

Huisstofmijtallergie ontstaat niet alleen bij kinderen. Ook op latere leeftijd kun je deze vorm van allergie ontwikkelen.

Verder lezen:

Bekijk de video over huisstofmijtallergie

Alles over huisstofmijtallergie in een video

Wat te doen bij huisstofmijtallergie?

Er is gelukkig veel wat je kunt ondernemen tegen je huisstofmijtallergie. Dat wil niet zeggen dat al je opties even effectief of aantrekkelijk zijn.

Hieronder geven we een kort overzicht van wat je kunt doen.

Behandeling

Er bestaan medicijnen en middeltjes tegen de klachten van huisstofmijtallergie. Deze zijn niet allemaal (bewezen) effectief. Bovendien genezen ze je allergie niet, want dat is onmogelijk. Je kunt er hoogstens de symptomen mee onderdrukken.

Met immunotherapie kun je misschien je allergie verminderen. Je zult dan nog steeds wel klachten krijgen, maar niet meer zo heftig als voorheen. Het nadeel is, dat dit een vrij langdurige en intensieve behandeling is.

Verder lezen:

Bestrijden

Als je even zoekt op internet, vind je vele manieren om huisstofmijt te bestrijden. Bijvoorbeeld met spray, stoom, heet wassen en zelfs chemische bestrijdingsmiddelen.

Wat werkt nu écht, en wat niet? Daar hebben we een uitgebreid artikel over geschreven: de beste manier om huisstofmijt te bestrijden.

Verder lezen:

Stappenplan

Er is veel, heel veel wat je kunt doen om huisstofmijt en allergenen in je huis te beperken. Maar hoe krijg je overzicht? Hoe weet je waar je moet beginnen? Welnu, met onze hulp:

Want wij hebben het enige, echte Anti-Huisstofmijt Stappenplan ontwikkeld. Een stap-voor-stap methode met alleen maar bewezen maatregelen tegen huisstofmijtallergie. Ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen.

Download het gratis Stappenplan

Veelgestelde vragen over huisstofmijtallergie

Nee, huisstofmijtallergie is niet gevaarlijk. Net als de huisstofmijt zelf. Hoe vervelend de symptomen ook zijn, ze zijn niet schadelijk. Dit geldt zowel voor volwassenen, als voor kinderen. Heb jij of je kind heel veel last van de allergie? Start dan met het effectief terugdringen van huisstofmijt in je woning.

Het antwoord op deze vraag is simpelweg: we weten het niet. Het is zelfs nog niet zeker hóe mensen allergie voor huisstofmijt ontwikkelen. Laat staan hoe je het kunt voorkomen.

Het beste waar je op kunt hopen, is dat je de klachten kunt voorkomen wanneer je allergisch bent. En dat kan, gelukkig. Door huisstofmijt effectief te bestrijden.

De gevolgen van een huisstofmijtallergie blijven beperkt tot klachten zoals verkoudheid, jeuk, benauwdheid en rode ogen. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor ‘ernstige’ of blijvende gevolgen. Gelukkig maar; de symptomen zijn al vervelend genoeg.

Als je zwanger én allergisch bent, kunnen we ons voorstellen dat je met twijfels zit. Zijn de symptomen schadelijk voor mijn baby? Kan ik wel medicijnen tegen de klachten slikken? Het antwoord op deze vragen kan alleen door een arts gegeven worden. Bel dus je huisarts!

Van zwangere vrouwen is wel bekend dat allergieklachten erger of juist milder kunnen worden, onder invloed van hormonen. Soms krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap voor het eerst last van een allergie.

Ja, er is zeker een verband tussen huisdieren en huisstofmijt. Namelijk dat huisdieren voor extra huidschilfers in huis zorgen. En daar zijn huisstofmijten dol op: ze voeden zich ermee. Daarom moet je huisdieren nóóit in je slaapkamer laten komen.

Wees niet bezorgd: je hoeft ook niet direct je dierbare huisdieren het huis uit te doen. Zolang je voldoende andere maatregelen neemt om je huis te saneren, kun je je klachten ook mét dieren flink terugdringen. Download daarvoor ons Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

In de herfst en winter worden huizen minder geventileerd, en de verwarming gaat weer aan. Dat betekent: meer warmte en vocht, een klimaat waarin huisstofmijten floreren. Meer huisstofmijt = meer klachten. Maar gelukkig kun je er iets aan doen.

Nee, een huisstofmijtallergie kan niet genezen. Er bestaat geen medicijn, behandeling of therapie die ervoor zorgt dat je niet meer allergisch bent voor huisstofmijt. Wel kun je ervoor zorgen dat je (veel) minder last hebt van de symptomen van je allergie. En niet alleen door het slikken van medicijnen. Er zijn betere manieren, zoals huisstofmijt doden en verwijderen.

Nee, voor zover bekend gaat een allergie niet ‘over’. Je kunt er bijvoorbeeld niet ‘overheen groeien’. De klachten kunnen wel overgaan, wanneer je niet of minder in contact komt met huisstofmijten. Daar heb je zelf veel invloed op: als je je huis goed saneert, kan dat heel veel schelen. Download daarvoor ons Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Hoeveel mensen precies last hebben van huisstofmijtallergie, is niet bekend. Er wordt wel gesproken over 25% van alle Nederlanders. Maar dit percentage is niet bewezen. Sowieso verschilt de mate waarin verschillende mensen last hebben van de klachten: bij de een zijn de klachten mild, bij de ander hevig. De een kan er prima mee leven, voor de ander is het een dagelijkse belemmering.

Nee, roken is absoluut GEEN goed idee als je huisstofmijtallergie hebt. Want je allergie kan voor astmatische klachten zorgen, zoals benauwdheid. Roken maakt deze klachten erger. Bovendien blijven de schadelijkste rookdeeltjes heel lang in huis hangen. Dus ook als je zelf niet degene met de allergie bent, hebben anderen er wel degelijk last van. Ook als je NIET in hun bijzijn rookt.

Bovendien: sigarettenrook zorgt ook voor meer huisstofmijt in huis. Meer huisstofmijt betekent meer allergenen, die weer voor meer klachten zorgen.

Nee, huisstofmijten leven niet in je haar. Ze leven in je matras, deken en kussen. Of in je tapijt of stoffen meubelen. En verder op ieder plekje waar stof te vinden is. Huisstofmijt voedt zich wél met jouw haren (en huidschilfers) die je in huis verliest. Daarom is bijvoorbeeld stofzuigen zo belangrijk.

Nee, er is geen direct verband tussen huisstofmijtallergie en hooikoorts. Wel lijken de symptomen erg op elkaar, zoals snotteren, jeukende ogen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Er is geen direct verband tussen huisstofmijtallergie en het coronavirus. Maar doordat we tijdens de pandemie meer thuiszitten, kunnen je klachten wel verergeren. Je brengt immers meer tijd binnenshuis door, en dus adem je meer allergenen in die in huis rondzweven. Daarom is in jouw geval ventileren nóg belangrijker geworden, evenals het saneren van je woning. Wil je hier effectieve tips bij? Download dan ons Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Cara C'air Anti-Huisstofmijt Stappenplan
Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Het praktische stappenplan tegen huisstofmijt.

  • Alle bewezen maatregelen
  • Voor je hele huis
  • Download gratis en start direct
Yol Houtstra
Heb je een vraag? Vraag het Yol!

Stel me al jouw vragen over anti-allergie beddengoed en huisstofmijt allergie.

  • 25 jaar ervaring
  • Dé allergiehoezen specialist
  • Productmanager Cara C'air
Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.