huisstofmijtallergie bij je kind?huisstofmijtallergie bij je kind?

Huisstofmijtallergie bij je kind?

Maak je je zorgen over een mogelijke huisstofmijtallergie bij je baby of kind? Geen nood: in dit artikel vertellen we op welke symptomen je moet letten. En wat je kunt doen om:

a) zekerheid te krijgen of je kind huisstofmijtallergie heeft, en
b) ervoor te zorgen dat je kind er minder last van heeft.

Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie bij een kind?

Als een kind huisstofmijtallergie heeft, kan hij/zij (vaak) last hebben van:

Het maakt niet uit hoe oud je kind is: baby, dreumes of peuter, de symptomen zijn hetzelfde.

Herken je deze klachten? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Die kan een test (laten) doen om huisstofmijtallergie (of een andere allergie) vast te stellen.

Tip: alle tips en adviezen om huisstofmijt uit te sluiten, hebben we gebundeld in het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Wat te doen tegen huisstofmijt in de omgeving van je kind?

Blijkt je kind inderdaad huisstofmijtallergie te hebben? Dan zal je huis- of kinderarts je natuurlijk adviseren over wat te doen.

Eén van de adviezen die je zult krijgen, is: je huis ‘saneren’. Oftewel, je huis zó aanpassen dat huisstofmijt:

 1. Minder aanwezig is.
 2. Minder kans heeft om uitwerpselen (allergenen) in de lucht te verspreiden.

In beide gevallen gaat het erom dat er minder allergenen in je huis zijn. Dit zijn letterlijk de ‘poepjes’ van de huisstofmijten. Díe zorgen ervoor dat de symptomen bij je kind getriggerd worden.

Natuurlijk, daar zijn medicijnen tegen. Maar hoe fijn is het als je kind die (veel) minder hoeft te gebruiken, omdat hij/zij minder klachten krijgt?

Minder huisstofmijt in de kinderkamer

Wist je dat huisstofmijtklachten grotendeels in de slaapkamer ontstaan? Want er zitten miljoenen huisstofmijten in het bed van je kind. Dus als je dáár iets aan de beestjes en hun allergenen doet, win je een belangrijke slag om je kind (en jezelf) ’s nachts en ’s ochtends rust te bezorgen.

Wat kun je in de kinderkamer dan doen tegen huisstofmijtallergie? We geven je 7 tips:

 1. Was beddengoed iedere week op 60 graden
  Huisstofmijt overleeft niet bij 60 graden. Maar: ze komen altijd weer terug. Door regelmatig het beddengoed te wassen, houd je de populatie in toom.
 2. Geef je kind zo min mogelijk stoffen knuffels. Was wél aanwezige knuffels eveneens regelmatig op 60 graden
  In alles wat van stof is, zitten huisstofmijten. Dus ook in knuffels, die ’s nachts zo heerlijk bij je kind in bed liggen. Dus beperk het aantal, en was zijn/haar favoriete knuffel vaak.
 3. Vervang tapijt en stoffen gordijnen
  In tapijt en gordijnen zitten veel huisstofmijten. Vervang tapijt voor bijvoorbeeld parket, en gordijnen voor bijvoorbeeld luxaflex. Dat scheelt een slok op een borrel.
 4. Stofzuig zo vaak mogelijk, het liefst iedere dag
  Hoe minder stof in de kinderkamer, hoe minder huisstofmijten. Zo simpel is het!
 5. Zet geen boekenkast in de kinderkamer
  Geloof het of niet, maar in een boekenkast zitten veel huisstofmijten: in al die hoekjes waar stof zich ophoopt. Verwijder die kast, en je verwijder huisstofmijt in de omgeving van je kind.
 6. Ventileer de kinderkamer zo goed mogelijk (dagelijks een half uur)
  Huisstofmijten houden van warme, vochtige omgevingen. Door te ventileren zorg je voor frisse lucht, en voorkom je vocht. Zo planten de beestjes zich minder snel voort.
 7. Zorg voor zo veel mogelijk zonlicht in de kinderkamer
  Huisstofmijt houdt ook van het donker. Door meer licht in de kamer, planten ze zich ook minder snel voort.

Naast bovenstaande tips hebben we nog 1 GOUDEN tip voor je:

De gouden tip voor de kinderkamer: anti-allergie hoezen

Zoals we hierboven al zeiden: in het bed van je baby of kind, de plek waar hij of zij de meeste tijd per dag doorbrengt, zitten miljoenen huisstofmijten die constant allergenen uitstoten. Die komen in de lucht, waarna je kind ze inademt. Dát is wat de allergie veroorzaakt.

Je kunt huisstofmijt doden door beddengoed te wassen op 60 graden. Maar daarna zijn ze snel weer terug. Bovendien: ook in het matras zitten talloze mijten, en die stop je niet zo makkelijk in de wasmachine. Je kunt natuurlijk een nieuw matras kopen, maar ook dat is slechts een zeer tijdelijke oplossing.

Daarom kun je het beste anti-allergie hoezen kopen. Hoezen voor het matras, dekbed en kussen, die huisstofmijten als het ware ‘opsluiten’. Hun uitwerpselen komen voor 98% niet door de Cara C’air-hoezen heen, en komen dus ook niet in de lucht. Je baby of kind kan ze niet inademen, en heeft daardoor veel minder last. Dit scheelt klachten én medicijngebruik.

De werking van onze hoezen is wetenschappelijk bewezen. Er zijn goedkopere alternatieven, maar de werking daarvan is veel minder, vaak zelfs verwaarloosbaar.

De investering in kwaliteitshoezen is het geld meer dan waard! Bovendien heb je 10 jaar garantie op de hoezen, dus de kosten per jaar vallen ontzettend mee.

Na de kinderkamer komt de rest van het huis…

Als je een kind met huisstofmijtallergie hebt, is dat erg vervelend. Natuurlijk in 1e instantie voor het kind zelf; die zal er vooral ’s nachts veel last van hebben. Maar onderschat niet hoe zwaar het voor jezelf kan zijn: de kans is groot dat – zo lang er geen actie ondernomen wordt – je veel slapeloze nachten tegemoet kunt zien.

De kinderkamer is een goede plek om te beginnen met de strijd tegen huisstofmijten. Maar eigenlijk moet je je hele huis ‘saneren’. We geven je daar graag overzicht in: wat moet je doen, hoe moet je dat doen en waar moet je beginnen? Alle tips en adviezen hebben we gebundeld in het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan:

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Op internet vind je talloze tips. Wij hebben die gebundeld, de mythes er uitgefilterd, en er een stap-voor-stap-plan van gemaakt:

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

 • Het stappenplan is gratis!

 • Je kunt direct aan de slag

 • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Wil je de huisstofmijtallergie bij je kind aanpakken?

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.