huisstofmijt uitvergroothuisstofmijt uitvergroot

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Het zijn geleedpotigen en hebben dus 8 pootjes. Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort.

Hoe ziet huisstofmijt eruit?

Huisstofmijt

Hoe blijft een huisstofmijt leven?

Huisstofmijt leeft van huidschilfers, van mens en dier. Ze zoeken plekken die vochtig, donker en warm zijn. Dat zijn voor hun de ideale leefomstandigheden; daar vermenigvuldigen ze zich razendsnel.

Waar zit huisstofmijt?

Overal in je woning: in tapijt, stoffen meubelen, gordijnen, etc. Maar je vind ze vooral in je bed. Ga maar na: de omstandigheden zijn daar ideaal voor huisstofmijt (vochtig, donker en warm).

Hoeveel huisstofmijt zit er in bed?

Miljoenen. Ze zitten in je kussen, deken en vooral je matras. Ze planten zich onophoudelijk voort. Dus bijvoorbeeld in je bed zitten miljoenen levende én dode huisstofmijten.

Is huisstofmijt gevaarlijk?

Nee. De meeste mensen merken niets van de beestjes. Met uitzondering natuurlijk voor mensen die huisstofmijtallergie hebben.

Wat is huisstofmijtallergie?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, ben je in feite niet allergisch voor de beestjes zelf. Het gaat om hun poep, dat als stofjes door de lucht dwarrelt. Dát zijn de allergenen die waar je overgevoelig voor kunt zijn.

Huisstofmijtallergie kent (onder andere) de volgende symptomen:

  • Verstopte neus
  • Snotteren (loopneus)
  • Niezen
  • Jeuk in de neus en ogen
  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling (astmatische klachten)

Meer symptomen en klachten bij huisstofmijt allergie

Hoe kun je huisstofmijt bestrijden?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, wil je ze natuurlijk de nek omdraaien. Ze bezorgen je immers veel last.

Maar let op: huisstofmijt doden is moeilijk, en sowieso geen permanente oplossing. Gebruik in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen; die wil je niet in bed, toch?

Je kunt huisstofmijt het beste zo bestrijden: 

  • Verwijder zo veel mogelijk stoffen objecten in huis. Tapijt, stoffen meubelen, gordijnen, knuffels, etc. Hoe minder stoffen dingen, hoe minder huisstofmijt in huis.
  • Was beddengoed en andere kleine stoffen dingen op 60 graden. Huisstofmijt sterft bij 60 graden. Was je beddengoed (kussensloop/dekbedovertrek/matrashoes/molton) iedere week en kussen en dekbed elke 6 weken, en je merkt absoluut verschil in bed.
  • Gebruik anti-allergie beddenhoezen. Goed anti-allergie beddengoed houdt de poep van huisstofmijt tegen. Tot 98%! Dat scheelt aanzienlijk in je klachten en medicijn gebruik.

Download ons gratis Anti-huisstofmijt Stappenplan

Je wilt serieus aan de slag om huisstofmijt te bestrijden? Dan hebben we je strijdplan al voor je klaarliggen:

Download ons gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Daarin staan de beste tips tegen huisstofmijt op een rijtje, per kamer in je huis.

Ten strijde!

Wil je huisstofmijt aanpakken?