Huisstofmijt fotoHuisstofmijt foto

Waar zit huisstofmijt?

Het korte antwoord is: in ieder huis en in iedere kamer. In bed, in de gordijnen, de bank, etc. Er is geen enkele plek waar géén huisstofmijten voorkomen. Wél zijn er plekken waar huisstofmijten het liefst zitten. Je zal hier meer last hebben van je allergie. Wanneer je weet waar de meeste huisstofmijten zitten, is het makkelijker om ze gericht te bestrijden.

Huisstofmijt komt voor in:

  • Bed
  • Stoffen meubelen
  • Gordijnen
  • Kleding
  • Vloerkleed of tapijt
  • Stofophoping

Waarom zit huisstofmijt juist op die plekken?

Huisstofmijt zit in ieder huis en iedere kamer, op iedere plek waar stof is. Bovendien zitten huisstofmijten vooral op warme, donkere en vochtige plekken. Deze drie factoren vormen voor hen de ideale leefomstandigheden. Op deze plekken vermenigvuldigen ze zich razendsnel.

Waar zit huisstofmijt het meest?

De meeste huisstofmijten zitten op donkere, warme en vochtige plekken. Buiten deze factoren is ook voeding voor de huisstofmijten van belang. Huisstofmijten leven van huidschilfers.

Dus wanneer er op de ideale plek ook nog veel huidschilfers belanden, is dit een waar paradijs voor huisstofmijten om zich te vermenigvuldigen. Dit is niet te voorkomen, want mensen en dieren verliezen dagelijks veel huidschilfers.

Daarnaast zitten huisstofmijten ook vaker op plekken die van textiel zijn. Dit zijn vaak warmere en donkerdere plekken zoals in een stoffen bank.

Huisstofmijt in bed

De meest ideale plek voor huisstofmijt is je bed. Het is er namelijk donker, warm en je verliest er ook veel vocht en huidschilfers. Hierdoor vermenigvuldigen huisstofmijten zich snel. Het zijn er miljoenen, en allemaal stoten ze allergenen uit: hun poepjes. Deze komen door de stoffen van je normale beddengoed heen en zweven in de lucht. Die adem je in, waardoor je sneller last krijgt van huisstofmijtallergie. Dit is vervelend, want je brengt gemiddeld een derde van je leven door in bed.Waarom moet je ’s ochtends je bed niet opmaken maar luchten

In bed vind je de meeste huisstofmijten in je matras. Uiteraard nestelen ze ook graag in je kussen, dekbed en het beddengoed. Om de uitstoot van allergenen te verminderen, kun je anti-allergie beddengoed gebruiken. Door anti-allergie hoezen om je matras, kussen en dekbed te doen, heb je tijdens het slapen minder last van je huisstofmijtallergie.

Huisstofmijt in de slaapkamer: knuffels en gordijnen

Niet alleen in je bed, maar ook in je slaapkamer en andere kamers zitten veel huisstofmijten. Zo hebben kinderen vaak veel knuffels in hun slaapkamer. In deze knuffels zitten ook veel huisstofmijten. Maar denk ook aan gordijnen. Stoffen gordijnen kunnen een kamer goed aankleden, maar zijn ook een fijne plek voor huisstofmijten.

Om de slaapkamer buiten het bed nog prettiger te maken, kun je de knuffels met het beddengoed mee wassen. De stoffen gordijnen kun je vervangen door kunststof raambekleding.

Huisstofmijt en kleding

Het is ook mogelijk dat je je vaak omkleedt in de slaapkamer. Wanneer je van kleding wisselt, verlies je veel huidschilfers. De voeding waar huisstofmijten gek op zijn. Kleed je dus uit in de badkamer en niet in de slaapkamer zodat je de voeding van huisstofmijten in de slaapkamer beperkt.

In de kleding zelf kunnen ook huisstofmijten zitten. Aan je kleding blijven namelijk vaak huidschilfers hangen. Om deze reden kun je kleding beter niet te lang dragen en de was niet laten ophopen. Ook kun je de kleding het best in een gesloten kast opbergen.

Wil je meer weten over alle stappen die je kunt zetten om huisstofmijt te bestrijden?

Download dan het gratis anti-huisstofmijt actieplan!

Huisstofmijt in de bank

Heb je een stoffen bank of andere stoffen meubels? Dan zitten hier ook veel huisstofmijten in. Om huisstofmijten een minder lekker plekje te geven om te nestelen, kun je kiezen voor een bankstel van leer. Ook je fauteuil en andere stoelen kun je beter van dit materiaal kiezen.

Huisstofmijtallergie en huisdieren

Op de vloer komt ook huisstofmijt voor. Zeker als je een huisdier hebt. Huisstofmijten houden namelijk ook van de huidschilfers van huisdieren. Heb je huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig om geen huisdier te nemen, dit maakt je allergie alleen maar erger.

Heb je al een huisdier? Laat je huisdier dan in ieder geval niet op de slaapkamer. En nooit op bed! Dan blijft de uitstoot van allergenen daar in ieder geval beperkt.

Huisstofmijt in een vloerkleed of tapijt

Meestal kun je de aanwezigheid van allergenen door huisstofmijt op de vloer verminderen door regelmatig te stofzuigen. Sommige vloeren zijn ideaal voor huisstofmijt, zoals tapijt. Tapijt is een vloerbedekking die je het best kunt vermijden als je huisstofmijtallergie hebt. Een vloerkleed is ook nadelig voor je huisstofmijtallergie.

Ook al stofzuig je het tapijt of vloerkleed iedere dag grondig, het heeft nog steeds meer huisstofmijt dan een vloer van laminaat, vinyl, PVC of andere materialen. Het is dus het best om je vloerkleed weg te doen en het tapijt te vervangen door andere vloerbedekking.

Huisstofmijt buitenshuis

Huisstofmijt zit voornamelijk in huis, maar ook in andere gebouwen. Zo kun je ook last hebben van je allergie op school of op kantoor. Op kantoor kan de vloerbedekking bijvoorbeeld van tapijt zijn en op school kom je ook veel stof tegen. Wanneer je op vakantie gaat, kom je ook op plekken waar huisstofmijt zit. Denk maar aan het bed in je hotel of je slaapzak die je gebruikt op de camping.

Wat nu?

Nu je weet waar huisstofmijt allemaal zit, kan het bestrijden van huisstofmijt als een enorme taak lijken. Met het gratis anti-huisstofmijt actieplan kun je met kleine, effectieve stappen beginnen om je klachten op de belangrijkste plekken terug te dringen.

Ook is het verstandig om te investeren in anti-allergie hoezen voor je bed. Ze werken als een beschermlaag waar huisstofmijt niet doorheen kan. Hierdoor verminder je in één keer de allergenen-uitstoot met 98%.

Bekijk de anti-allergie hoezen

Gratis Anti-Huisstofmijt Actieplan!

Nu aanvragen

Daarnaast hebben we nog veel meer adviezen en tips om huisstofmijt te bestrijden. Die hebben we allemaal gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.