huisstofmijt op de campinghuisstofmijt op de camping

Op de camping met huisstofmijt

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze allergie klachten tegen te gaan, en de huisstofmijt terug te dringen.

Je kunt je caravan nooit helemaal huisstofmijt vrij krijgen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze zich zo min mogelijk thuis voelen en zich daarom minder voortplanten. Hoe minder huisstofmijt in je caravan, hoe minder uitstoot van de allergenen (uitwerpselen van huisstofmijt) die jouw klachten veroorzaken.

Tip: download gratis het Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor nog meer tips en adviezen. 

Hoe maak je je caravan zo huisstofmijtvrij mogelijk?

Je caravan zo huisstofmijtvrij mogelijk maken kan ook kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld door het vervangen van meubilair, vloerbedekking of andere dingen in de caravan die veel huisstofmijt herbergen. Ga daarom systematisch te werk als het niet mogelijk is om alles te vervangen: begin met de grootste ‘hotspots’, en vervang zo langzaam maar zeker alles waar huisstofmijten zich prettig voelen.

De grootste huisstofmijt bron: het bed

In je bed zitten miljoenen huisstofmijten. De omstandigheden zijn daar ideaal voor de beestjes om zich voort te planten: warm, vochtig en donker. Je ligt dagelijks vele uren in bed. Als je op die plek de uitstoot van allergenen (uitwerpselen) terugdringt, heb je een hele belangrijke slag gewonnen. Dat is dus de plek waar jouw strijd begint: in je slaapgedeelte, met het gezond maken van je bed.

Tip 1: Vervang je matras

Vervang je matras elke 10 jaar voor een nieuwe. Kies voor een matras van synthetisch materiaal, want hier kunnen de beestjes zich minder lekker in nestelen. Wanneer je je matras vervangt, haal je letterlijk miljoenen huisstofmijten uit je caravan!

Tip 2: Beddengoed en kussens wassen

Huisstofmijten gaan dood bij een temperatuur van 60 graden. Als je minimaal elke week al je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) en elke 6 weken je dekbed en kussens op die temperatuur wast, scheelt dat een deel van de uitstoot van allergenen. Was ook knuffels en andere voorwerpen van dergelijk materiaal mee.

Echter zitten de huisstofmijten al snel weer in je beddengoed, en bovendien zitten veruit de meeste in je matras!

Als alternatief voor wassen kun je ook de vriezer gebruiken: huisstofmijten overleven een temperatuur van -20 graden ook niet. Denk er wel om daarná de dode huisstofmijten goed uit je beddengoed/knuffels/etc. te spoelen.

Tip 3: Gebruik Anti Allergie Beddengoed

Speciaal voor de vakantie hebben we het Cara C’air vakantiepakket gemaakt. In dit pakket zit een hoeslaken en kussensloop en deze zijn geschikt voor elk bed. Het vakantie pakket is licht van gewicht, dus ideaal om mee te nemen op vakantie. Je hoeft ze op vakantie alleen om het bed heen te doen en je verblijf zal een stuk prettiger zijn.

Nog een paar extra tips

Je bed is het allerbelangrijkste om gezond te houden in je caravan. Maar er staat nog meer in je caravan wat ook belangrijk is.

  • Sla je beddengoed terugLaat overdag de dekens teruggeslagen tot het voeteneinde, zodat de warmte weg kan en zonlicht erin. Huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht!
  • Gebruik gordijnen van kunststof of katoen, zodat je die makkelijk regelmatig kunt wassen. Of kies voor raambekleding die helemaal niet van stof is, zoals lamellen.
  • Kies voor een vloer die hard en afwasbaar is. Vloerbedekking zoals vast tapijt in de caravan is net als je matras een paradijs voor huisstofmijt. Vervang het tapijt voor materialen die vlak, hard en afwasbaar zijn zoals linoleum.
  • Zet de verwarming niet te hoog (±18 tot 22ºC); huisstofmijten vermenigvuldigen sneller bij te veel warmte
  • Zet de ramen open, het liefst vroeg in de ochtend en/of laat in de avond. Let op: Niet langer dan een half uur (anders wordt het vertrek te koud en juist daarom weer vochtig). Maak alleen een uitzondering voor dagen waarop het de hele dag hard regent.
  • Neem een doekje mee zodat je 2 tot 3 keer per week de meubels kan afstoffen.

Meer weten?

Vraag het Anti-Huisstofmijt Stappenplan van Cara C’air aan, voor alle tips om huisstofmijt te bestrijden.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Huisstofmijtallergie is geen pretje. Wil je weten wat je allemaal kan doen om huisstofmijt aan te pakken? Wij hebben alle adviezen en tips gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Huisstofmijt tijdens kamperen aanpakken:

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.