Huisstofmijt bestrijden op kantoorHuisstofmijt bestrijden op kantoor

Huisstofmijt bestrijden op kantoor: 7 tips

Hoe kun je zorgen dat huisstofmijten of – liever gezegd – hun allergenen ook op kantoor zo min mogelijk vat op je hebben? Allereerst:

Ga in gesprek met je werkgever/leidinggevende

Hoewel je werkgever moet zorgen voor een gezonde werkomgeving, is hij niet verplicht om actief huisstofmijt te bestrijden. Je kunt dus niet eisen dat er iets gebeurt.

Maar in gesprek gaan kan natuurlijk altijd. Wees redelijk, open en eerlijk over je allergie voor huisstofmijt. Vertel wat het met je doet en hoe het je werk belemmert (als dit zo is).

Je kunt niet verwachten dat je werkgever direct alle tapijten uit het pand rukt en vervangt voor hout. Maar er zijn wel degelijk eenvoudige maatregelen die een welwillende werkgever kan nemen.

Huisstofmijt bestrijden op kantoor

Last van huisstofmijt op kantoor? Neem deze eenvoudige maatregelen.

Hieronder een 7-tal tips die in ieder kantoor toepasbaar zijn om huisstofmijt te bestrijden:

1. Vraag om een bureau op een plek met veel natuurlijk licht

Huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht. Op een plek waar veel natuurlijk licht is, leven minder mijten. Vraag je werkgever dus om een plek bij veel ramen.

2. Draai de kachel niet te hoog en zorg voor een gelijkmatige temperatuur

Huisstofmijten gedijen bij vocht en warmte. Probeer daarom een ruimte te regelen die zo veel mogelijk op één temperatuur gehouden wordt; temperatuurschommelingen zorgen voor vocht. En zet de kachel niet te hoog: het liefst niet warmer dan 18 tot 21 graden.

3. Vraag of er minder planten op kantoor kunnen

Kantoorplanten zorgen voor een prettigere werksfeer, maar óók voor meer stof. In stof zit voeding voor huisstofmijten. Minder planten = minder mijten. Zo simpel is het.

4. Zorg voor afsluitbare kasten

In open (archief)kasten hoopt stof zich makkelijker op. Vraag om afsluitbare kasten, waarin stof minder kans krijgt neer te dwarrelen, zodat huisstofmijten minder voedsel hebben om te overleven en voort te planten.

5. Vraag om een houten of leren bureaustoel

Iedere keer als jij in een stoffen bureaustoel ploft, lanceer je talloze allergenen de lucht in. Een houten of leren bureaustoel is misschien minder comfortabel, maar scheelt een hoop klachten door je allergie.

6. Zorg te allen tijde voor een goed geventileerd kantoor

Ventilatie is essentieel in de strijd tegen huisstofmijt: daarmee voorkom én verdrijf je vocht in kantoor. Vocht is één van de belangrijkste voedingsbronnen voor mijten.

7. Stof(zuig) 2 á 3 keer per week op en rondom je bureau

Pak regelmatig zelf de stofzuiger en een vochtige doek, en begin je werkdag met het stofvrij maken van je werkomgeving. Ventileer daarna je kantoor extra goed (door stofzuigen en stoffen komen ook allergenen in de lucht), en je zult merken dat je veel minder last krijgt van allergische klachten op het werk.

Tip: De belangrijkste plek om huisstofmijt aan te pakken is thuis, op je slaapkamer. Download het gratis Anti Huisstofmijt Stappenplan voor alle bewezen maatregelen.

Vraag je werkgever om flexibiliteit en tijd

Bovenstaande maatregelen, hoewel eenvoudig, vragen om een flexibele werkgever die ook bereid is je de tijd te geven om je kantoor zo huisstofmijtvrij mogelijk te maken én te houden. In alle redelijkheid moet er in ieder geval genoeg mogelijk zijn om je prettiger te voelen op je werk.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Uiteindelijk win je de belangrijkste slag tegen huisstofmijt thuis. Met name je slaapkamer is dé hotspot voor huisstofmijten. Begin je strijd vandaag nog, en download ons gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.