Huisstofmijt op schoolHuisstofmijt op school

Huisstofmijt op school: kun je daar iets tegen doen?

Helaas, je kunt maar beperkt wat doen. Huisstofmijt is overal en daar is buitenshuis weinig aan te doen.

Is huisstofmijt op school een probleem voor mijn kind?

Dat hangt er vanaf hoe de school van uw kind ingericht is. Ligt er tapijt in de lokalen? Hangen er veel (oude) gordijnen? Wordt er goed schoongemaakt? Is er veel natuurlijk licht, of zijn de lokalen en gangen donker?

Zo zijn er nog vele factoren die van invloed zijn op het aantal huisstofmijten in de school van je kind. Maar hoe dan ook: ze zijn er altijd, en je kind zal er in meer of mindere mate altijd last van hebben.

Houd je kind in de gaten: hoe is het met de allergie klachten na school? Erger of hetzelfde als thuis? Houd desnoods een dagboek bij om dit te noteren, zodat je je ergens op kunt baseren.

Huisstofmijt op school

Huisstofmijt op school, er zijn een aantal zaken die je er tegen kunt doen.

Moet ik dingen verbieden, zoals helpen met vegen?

Stof en huisstofmijt zijn nu eenmaal overal. Vermijden is onmogelijk, en je kind zal er altijd problemen van ondervinden. Het is niet nodig om dingen te verbieden; je kunt je kind beter ‘gewoon’ mee laten doen, zodat hij of zij er op school op die manier geen ‘last’ van heeft. Huisstofmijtallergie is vervelend, maar hoeft zeker op school niet overheersend te worden.

Moet ik school verplichten om er iets tegen te doen?

Dat is lastig. Als de schoolomgeving duidelijk onhygiënisch is, is het in ieder geval verstandig om in gesprek te gaan met het bestuur. Geef je zorgen aan en leg uit waarom het belangrijk is voor jouw kind dat er beter schoongemaakt wordt. Een schone leeromgeving is natuurlijk voor iedere leerling van belang, dus is het altijd goed om het aan te kaarten. Misschien krijg je steun van andere ouders.

Vraag ook advies bij een longverpleegkundige of allergieverpleegkundige. Zij kunnen huisstofmijtallergie op school bespreekbaar maken.

In gesprek gaan met school kan hoe dan ook altijd. Je kunt informeren of het mogelijk is dat tapijt vervangen wordt voor minder huisstofmijtgevoelige materialen als hout. Voor een school is dat echter een kostbare zaak, dus zal dit niet zomaar gebeuren.

Kun je iets doen tegen huisstofmijt op school?

Beperkt. Zorg er in ieder geval voor dat je kind niet bij de verwarming zit, hier ligt veel stof. Ook een LED scherm trekt veel stof aan.

Het bestrijden van huisstofmijt thuis blijft het belangrijkst! Dit is de omgeving waar je de meeste invloed hebt, en waar je kind de meeste tijd doorbrengt. Zorg er dus voor dat die omgeving zo gunstig mogelijk is voor je kind. Maar waar begin je? Met name de slaapkamer is essentieel. Download ons gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor alle tips en adviezen:

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Huisstofmijtallergie is geen pretje. Wil je weten wat je allemaal kan doen om huisstofmijt aan te pakken? Wij hebben alle adviezen en tips gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Huisstofmijt thuis aanpakken?

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.