allergie op schoolallergie op school

Huisstofmijt op school: kun je daar iets tegen doen?

Helaas, je kunt maar beperkt wat doen. Huisstofmijt is overal en daar is buitenshuis weinig aan te doen.

Is huisstofmijt op school een probleem voor mijn kind?

Dat hangt er vanaf hoe de school van uw kind ingericht is. Ligt er tapijt in de lokalen? Hangen er veel (oude) gordijnen? Wordt er goed schoongemaakt? Is er veel natuurlijk licht, of zijn de lokalen en gangen donker?

Zo zijn er nog vele factoren die van invloed zijn op het aantal huisstofmijten in de school van je kind. Maar hoe dan ook: ze zijn er altijd, en je kind zal er in meer of mindere mate altijd last van hebben.

Houd je kind in de gaten: hoe is het met de allergie klachten na school? Erger of hetzelfde als thuis? Houd desnoods een dagboek bij om dit te noteren, zodat je je ergens op kunt baseren.

Moet ik dingen verbieden, zoals helpen met vegen?

Stof en huisstofmijt zijn nu eenmaal overal. Vermijden is onmogelijk, en je kind zal er altijd problemen van ondervinden. Het is niet nodig om dingen te verbieden; je kunt je kind beter ‘gewoon’ mee laten doen, zodat hij of zij er op school op die manier geen ‘last’ van heeft. Huisstofmijtallergie is vervelend, maar hoeft zeker op school niet overheersend te worden.

Moet ik school verplichten om er iets tegen te doen?

Dat is lastig. Als de schoolomgeving duidelijk onhygiënisch is, is het in ieder geval verstandig om in gesprek te gaan met het bestuur. Geef je zorgen aan en leg uit waarom het belangrijk is voor jouw kind dat er beter schoongemaakt wordt. Een schone leeromgeving is natuurlijk voor iedere leerling van belang, dus is het altijd goed om het aan te kaarten. Misschien krijg je steun van andere ouders.

Vraag ook advies bij een longverpleegkundige of allergieverpleegkundige. Zij kunnen huisstofmijtallergie op school bespreekbaar maken.

In gesprek gaan met school kan hoe dan ook altijd. Je kunt informeren of het mogelijk is dat tapijt vervangen wordt voor minder huisstofmijtgevoelige materialen als hout. Voor een school is dat echter een kostbare zaak, dus zal dit niet zomaar gebeuren.

Kun je iets doen tegen huisstofmijt op school?

Beperkt. Huisstofmijt bestrijden doe je vooral thuis! Zorg er dus voor dat die omgeving zo gunstig mogelijk is voor je kind; dat is de omgeving waar je de meeste invloed hebt, en waar je kind de meeste tijd doorbrengt.

Maar waar begin je? Met name de slaapkamer is essentieel. Voor een overzichtelijk stappenplan voor je hele huis:

Download ons gratis Anti-Huisstofmijt Actieplan!