Kinderlongverpleegkundige over huisstofmijtallergie bij kinderenKinderlongverpleegkundige over huisstofmijtallergie bij kinderen

Kinderlongverpleegkundige over huisstofmijtallergie bij kinderen

Heeft je kind huisstofmijtallergie? Dan wil je het beste advies. Daarom interviewden wij kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis. Hieronder deelt zij haar expert-tips voor bezorgde ouders zoals jij.

Inhoud:

Wat doet een kinderlongverpleegkundige?

Ik behandel kinderen met verschillende allergieën. Ook degenen die op de longen en luchtwegen slaan. Dit noemen we inhalatieallergieën. Daaronder valt allergie voor honden, katten of pollen, maar óók huisstofmijtallergie.

Ik werk op de kind- en jeugdpoli in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Daar werk ik nauw samen met mijn collega Ties Rodijk. Ties is verpleegkundig specialist.

Ties doet vaak het 1e gesprek met de kinderen en hun ouders. Daarna geef ik meer uitleg over hun aandoening en medicijnen. Dit maakt ons een heel sterk team, want soms valt mij net iets anders op dan Ties.

Zo vullen we elkaar aan, en helpen we kinderen en ouders allergieën beter te begrijpen en te behandelen.

Wil je weten hoe je huistofmijtallergie klachten kunt verlichten?
Download ons GRATIS stappenplan tegen huisstofmijt

Wat is je eerste advies aan ouders van kinderen met huisstofmijtallergie?

Het allereerste advies dat ik geef na de diagnose ‘huisstofmijtallergie’ bij een kind is: maak een afspraak met de thuiszorg-longverpleegkundige.

De thuiszorg-longverpleegkundige komt bij de mensen thuis, en geeft al heel gericht goede tips mee. Hij of zij gaat namelijk kijken hoeveel stoffen meubelen er in huis staan, hoeveel knuffels een kind heeft en hoe je het huis het beste kunt luchten.

Op basis van dat bezoek krijgen ouders een ‘saneringsrapport’. Daar staat duidelijk in beschreven hoe ze het beste met huisstofmijt om kunnen gaan. Bijvoorbeeld hoe ze huis zo stofvrij mogelijk maken.

Huisstofmijtallergie

Onder andere een loopneus en verkoudheidsklachten zijn klachten die passen bij een huisstofmijtallergie.

Wat bedoel je met ‘stofvrij’?

‘Stofvrij’ betekent zo min mogelijk stoffen meubelen en stoffen gordijnen. Daarnaast vloerbedekking verwijderen en het huis schoonmaken en luchten. Je wilt namelijk zo min mogelijk oppervlaktes waar huisstofmijten aan blijven hangen en zo min mogelijk stof wat ze op kunnen eten.

Dichte kasten zijn daarnaast een goed idee, omdat open kasten extra stof verzamelen.

Je huis stofvrijer maken is erg belangrijk om klachten te verminderen. Helemaal voorkomen lukt niet omdat kinderen ook naar school gaan of spelen bij andere kinderen waar allergenen zijn. Daarom zijn er medicijnen die de klachten die over blijven na het saneren kunnen behandelen, maar het is fijn dat de ouders zelf al wat aan de klachten kunnen doen met het saneren.

Wat kunnen ouders nog meer doen tegen huisstofmijten?

De slaapkamer is de belangrijkste ruimte is om zo stofvrij mogelijk te maken. Zo kan je kind hopelijk lekkerder slapen en energieker de dag ervaren. Dat is al een geweldig resultaat.

Het bed is namelijk een donkere, warme, vochtige plek en daar houden huisstofmijten van. Wat je het beste kunt doen is die omgeving minder prettig maken voor huisstofmijten.

Het luchten van de kamer, zonlicht en minder stof is belangrijk. Het bed wil je ook schoonhouden door beddengoed zo vaak mogelijk te wassen. En indien mogelijk: ga huisstofmijtallergenen tegen met anti-allergiehoezen.

Bekijk meer tips in ons:
GRATIS anti-huisstofmijt stappenplan →

Waarom blijven kinderen toch altijd klachten houden van huisstofmijt?

Het is moeilijk om 100% van huisstofmijt af te komen. Er zijn er altijd wel wat in huis. Alleen al in een gemiddeld matras zitten er een paar miljoen. Daarnaast kun je stof natuurlijk nooit helemaal uit je huis weren.

En zelfs áls dat zou kunnen: kinderen komen op andere plekken óók huisstofmijten tegen. Op school, bij vriendjes thuis of op werk.

Heb je nog algemene tips aan ouders?

Jazeker, ik heb er 7:

  1. Zet de ramen open. Ongeveer 30 minuten per dag.
    Heb je ook een pollenallergie? Doe dit dan s’ochtends erg vroeg of s’avonds laat.
  2. Sla het dekbed open overdag.
  3. Houd minder knuffels op bed, maximaal 3. Leg deze eerst een nacht in de vriezer en spoel ze af om van huisstofmijten af te komen. Bewaar de rest van de knuffels in een dichte doos of kast.
  4. Houd minder of geen extra kleedjes/kussens op bed.
  5. Was het beddengoed elke week op 60 graden.
  6. Was het dekbed en kussen elke 6 maanden.
  7. Gebruik anti-allergiehoezen voor het kussen, de deken en het matras, als het mogelijk is.

Het zijn soms kleine dingen, maar ook die kunnen verschil maken in de allergieklachten van kinderen.

Wat is je advies aan ouders die twijfelen of hun kind last heeft van huisstofmijtallergie?

Ga naar de huisarts! Die helpt jullie verder. Als je eenmaal zekerheid hebt, kun je direct beginnen met de strijd tegen huisstofmijten.

 

Hermande Bouwhuis Gelre ziekenhuis in ApeldoornDit artikel is geschreven op basis van een interview met kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis.
Ze werkt op de kind- en jeugdpoli in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Daar komen kinderen en hun ouders voor de behandeling van verschillende allergieën, waaronder óók huisstofmijtallergie. Samen met haar collega’s helpt Hermande kinderen en ouders de allergie beter te begrijpen en te behandelen.

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.