Huisstofmijt

Hier vind je alles wat je wilt weten over huisstofmijten, mét video. Wat zijn het, wat doen ze en hoe kun je ze bestrijden?

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Ze houden van donkere, vochtige en warme plekken. Je ziet ze niet, maar ook jij hebt er miljoenen in huis.

Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort. Veel mensen zijn allergisch voor de allergenen die huisstofmijten uitstoten.

Hoe ziet huisstofmijt eruit?

Huisstofmijten zijn zogenaamde ‘geleedpotigen’, wat betekent dat ze 8 poten hebben. Ze zien eruit als kleine spinnetjes.

Huisstofmijt kun je met het blote oog nooit herkennen: het diertje is slechts zo’n 0,3 mm groot. Daar heb je dus een microscoop bij nodig.

Huisstofmijt afbeelding

Huisstofmijtallergie

Voor de meeste mensen is huisstofmijt geen enkel probleem; die merken niets van deze massapopulatie van microscopische beestjes. Maar zo’n 25% van alle Nederlanders kan wél veel last hebben van huisstofmijt. Dat noemen we huisstofmijtallergie.

Daarbij speelt vaak een misverstand: deze mensen zijn niet allergisch voor de huisstofmijt zélf. Het gaat om hun uitwerpselen. Die zweven onzichtbaar door de lucht, zodat je ze ongemerkt inademt.

Dát zijn de allergenen waar je allergisch voor kunt zijn. Als je daar overgevoelig voor bent, kan dat gepaard gaan met hele vervelende klachten. Onder andere niezen, een loopneus, benauwdheid, uitslag en jeuk zijn bekende symptomen.

Verder lezen:

Bekijk de video over huisstofmijt

Alles over huisstofmijtallergie in een video

Direct aan de slag?

In het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan vind je alles wat helpt tegen huisstofmijt. In één helder overzicht krijg je alle tips van echte kenners. De Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen werkten er aan mee.

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Download gratis en start direct

Huisstofmijt bestrijden

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, wil je ze natuurlijk de nek omdraaien. Ze bezorgen je immers veel last. Helaas kun je huisstofmijt nóóit 100% verwijderen uit je huis.

Maar je kunt ze wél effectief bestrijden. Dat wil zeggen: zorgen dat de omstandigheden waarin ze zich voortplanten zo ongunstig mogelijk zijn. En hun leefomgeving terugdringen.

Wat helpt tegen huisstofmijt?

Het volgende werkt erg goed tegen huisstofmijt:

  • Verwijder zo veel mogelijk stoffen objecten in huis. Tapijt, stoffen meubelen, gordijnen, knuffels, etc. Hoe minder stoffen dingen, hoe minder huisstofmijt in huis.
  • Was beddengoed en andere kleine stoffen dingen op 60 graden. Huisstofmijt sterft bij 60 graden. Was je beddengoed (kussensloop/dekbedovertrek/matrashoes/molton) iedere week en kussen en dekbed elke 6 weken, en je merkt absoluut verschil in bed.
  • Gebruik anti-allergie beddenhoezen. Goed anti-allergie beddengoed houdt de poep van huisstofmijt tegen. Tot 98%! Dat scheelt aanzienlijk in je klachten en medicijngebruik.

Maar er is nog veel meer wat je kunt doen. Maatregelen die echt een verschil maken in hoeveel last je van je allergie hebt. Welke precies? Dat hebben we voor je uitgezocht:

Veelgestelde vragen over huisstofmijt

Overal waar stof is, is huisstofmijt. Met name op donkere, vochtige en warme plekken. Dat zijn voor hen de ideale omstandigheden. Daar voeden ze zich met de huidschilfers van mensen en dieren.

Daarnaast leven ze in alles wat in jouw huis van stof is gemaakt: raambekleding, vloerbekleding, meubelen, knuffels, etc.

Daarom zitten er ook zo veel in je matras, deken en kussen: niet alleen zijn die van stof gemaakt, het is er ook nog eens donker, vochtig (omdat je ’s nachts zweet) en natuurlijk lekker warm.

Ook buitenshuis heb je te maken met huisstofmijt. Denk aan kantoor, op school of op vakantie in het hotel en zelfs de camping.

Lees verder over waar de meeste huisstofmijten zitten →

Huisstofmijt ontstaat overal waar stof is, en waar voorwerpen van stof zijn. Daar is simpelweg niets tegen te doen. Je kunt ze niet zien, en nooit helemaal verwijderen. Wel kun je zo veel mogelijk stof en dingen van stof verwijderen. Daarmee kun je de populatie huisstofmijt flink terugdringen in je huis.

Verder lezen: Hoe kom je van huisstofmijt af?

Huisstofmijt doet niet veel anders dan alle andere dieren: eten, voortplanten en ontlasten. En in die ontlasting, daar zit het probleem voor mensen met huisstofmijtallergie. Want de ‘poepjes’ van de huisstofmijt komen in de lucht terecht. Zo ademen we ze allemaal in. Ongeveer 25% van de mensen zijn daar overgevoelig voor. Met alle klachten van dien.

Verder lezen: Oorzaak van huisstofmijtallergie

Nee. Veel mensen denken inderdaad dat ze allergisch zijn voor de beet van de huisstofmijt. Maar de beestjes bijten helemaal niet! Je bent allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Die adem je in, wat je allergie triggert. Met klachten als eczeem, rode ogen en galbulten als gevolg.

Verder lezen:

Nee, huisstofmijt is niet gevaarlijk. Zelfs als je huisstofmijtallergie hebt, hebben de klachten geen ernstige of blijvende gevolgen. Natuurlijk is het wel ontzettend vervelend, vooral als je er zo veel last van hebt dat je nachtrust verstoord wordt. Ook kinderen kunnen deze allergie hebben, wat voor hele onrustige nachten kan zorgen – ook voor de ouders.

Huisstofmijt is altijd actief, en dus heb je er altijd last van. Het maakt niet uit of het dag of nacht is, zomer of winter. Wél is bekend dat huisstofmijt niet van licht houdt; dan gaan ze eerder dood en planten zich minder snel voort. Én dat ze niet van kou houden. De Universiteit in Leuven (België) voorspelt dat er in de zomer 30% meer huisstofmijten zijn. Nu het klimaat opwarmt, zal dat aantal nog groter kunnen zijn of worden.

Gek genoeg hebben veel mensen juist in de herfst en winter meer last van hun allergieklachten. Dat komt dan weer doordat er in die seizoenen minder geventileerd wordt, en de kachel aangaat. Dat zorgt voor meer warmte en vocht in huis.

Verder lezen:

In je bed zitten vele miljoenen huisstofmijten. Hoeveel precies is natuurlijk niet te tellen. Kun je dit aantal terugdringen? Ja, bijvoorbeeld door je oude matras te vervangen voor een nieuwe. Maar ook dan komen ze weer terug. Ook is het een goede tip om je deken elke ochtend terug te slaan, zodat er zonlicht op je bed komt. Daar houden huisstofmijten niet van.

Maar maak je geen illusies: je kunt huisstofmijten nooit 100% uit je bed weren. Gebruik alsjeblieft geen chemicaliën of andere schadelijke manieren. Zelfs als ze werken, is die methode simpelweg ongezonder dan wanneer je de beestjes laat zitten.
Gelukkig zijn er veel betere manieren, die we netjes voor je op een rij hebben gezet.

Verder lezen:

De soorten huisstofmijt zijn:

  1. Euroglyphus maynei
  2. Blomia tropicalis
  3. Lepidoglyphus destructor (hooimijt)
  4. Dermatophagoides

De soort die het meeste voorkomt in Nederland, en dus ook in jouw huis, is de Euroglyphus maynei.

Huisstofmijt krijg je door stof en stoffen dingen/voorwerpen in huis. Het is onmogelijk om te voorkomen dat je huisstofmijt in huis krijgt. Wel kun je veel doen om het aantal terug te dringen.

Verder lezen: Hoe kun je huisstofmijt bestrijden?

Huisstofmijt gaat dood bij:

  • 60 graden Celsius; daarom is het belangrijk om je beddengoed regelmatig op deze temperatuur te wassen
  • -20 graden Celsius; je kunt bijvoorbeeld knuffels in de vriezer stoppen en uitwassen om huisstofmijt te verwijderen

Verder lezen:

Nee, huisstofmijt is géén bacterie. Wel blijkt uit onderzoek dat er in huisstof – náást de huisstofmijt – ook een bepaalde bacterie leeft. Deze bacterie scheidt endotoxinen af, die onder andere astma kunnen veroorzaken bij volwassenen. Daarnaast kunnen de symptomen van astma verergeren door deze bacterie.

Er is niet één specifieke ‘oorzaak’ van huisstofmijt. Ze zijn er nu eenmaal, in ieder huishouden. Ze leven in alles wat van stof is: stofnesten, stoffen meubelen, gordijnen, etc.

Zorg jij voor zo min mogelijk stoffen dingen in huis? Dan beperk je ook het aantal huisstofmijten drastisch. Denk aan het verwijderen van stoffen banken of tapijt.

Verder lezen:

Huisstofmijt leeft van huidschilfers, van mens en dier. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om grondig en vaak te stofzuigen als je huisstofmijtallergie hebt. En om bijvoorbeeld geen huisdieren op je slaapkamer te laten.

Verder lezen:

Cara C'air Anti-Huisstofmijt Stappenplan
Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Het praktische stappenplan tegen huisstofmijt.

  • Alle bewezen maatregelen
  • Voor je hele huis
  • Download gratis en start direct
Yol Houtstra
Heb je een vraag? Vraag het Yol!

Stel me al jouw vragen over anti-allergie beddengoed en huisstofmijt allergie.

  • 25 jaar ervaring
  • Dé allergiehoezen specialist
  • Productmanager Cara C'air
Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.