Hoe kun je je laten testen op huisstofmijtallergie?
Vermoed je dat je allergisch bent voor huisstofmijt? Dan wil je zekerheid, zodat je stappen kunt zetten om minder last te hebben van je klachten. Dus de vraag is:
Is er een betrouwbare huisstofmijtallergie-test? Jazeker! Hieronder laten we zien welke opties er zijn. En waar je zo’n test kunt laten doen.
Er zijn 3 opties:
Wil je eerst meer weten voordat je een test laat doen? Check dan de symptomen en klachten die bij huisstofmijtallergie horen →
1. Huisstofmijtallergie-test via je huisarts
Je kunt het beste naar je huisarts gaan. Die kan je doorverwijzen voor een bloedtest, de zogenaamde Phadiatop-test. Vroeger was het de RAST-test. Soms wordt het huidige bloedonderzoek nog steeds zo genoemd.
Een lokale prikpost, polikliniek of ziekenhuis neemt bloed bij je af. Dat wordt in het laboratorium onderzocht. Je bloed wordt getest op antistoffen en allergenen. Als je voor één van deze allergenen allergisch bent, zullen er bepaalde stoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld histamine. Deze stoffen veroorzaken allergische reacties.
De uitslag is er over het algemeen binnen enkele weken. Er zijn 2 uitslagen mogelijk:
- De test is positief. Dan wordt vervolgens de uitslag uitgesplitst op welke allergie je precies hebt. Waaronder dus huisstofmijtallergie.
- De test is negatief. Dan ben je niet allergisch en is er een andere verklaring voor je klachten.
Het is overigens niet gezegd dat de huisarts altijd (direct) een test bij je laat afnemen. Op basis van jouw verhaal en je klachten, beslist hij/zij of labonderzoek zinvol is.
Je kunt ook direct naar een laboratorium gaan voor de test. Wij adviseren je echter om bij je huisarts aan te kloppen.
Meer informatie vind je op thuisarts.nl
2. Huidtest in het ziekenhuis
De meest moderne methode is de huidtest (Skin Prick Test). Dit onderzoek wordt meestal in het ziekenhuis gedaan, bij een specialistische afdeling zoals allergologie.
Een verpleegkundige brengt op je onderarm een druppeltje aan. Hierin zijn allergenen opgelost. Vervolgens wordt een krasje (of prikje) op de huid gezet. Als er een rood bultje ontstaat waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief. Het kan getest worden met verschillende allergenen, waaronder huisstofmijt. Je hebt de uitslag binnen 15 minuten.
Let op: dit onderzoek is niet standaard beschikbaar bij een huisarts. Er is in de meeste gevallen een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig. Een ziekenhuisbezoek neemt de nodige zorgkosten met zich mee, dus let op je eigen risico.
3. Huisstofmijtallergie-test online
Wil je om de een of andere reden liever niet naar je huisarts? Dan kun je ook online zelftests voor huisstofmijtallergie vinden.
Er zijn er verschillende, die allemaal claimen ‘betrouwbaar’ te zijn. Maar of dat echt zo is? Daar willen we absoluut geen uitspraak over doen. Het is sowieso opvallend dat de tests direct uitslag geven, zonder dat er een laboratorium bij betrokken is.
Ons dringende advies: ga naar je huisarts, voor een doorverwijziging naar het lab of het ziekenhuis. Dan weet je zeker dat het goed is. Bovendien: die online tests worden NIET vergoed door je verzekering.
Vergoeding van je verzekeraar
Goed nieuws: zowel het consult bij je huisarts als het bloedonderzoek na je huisstofmijtallergie-test vallen onder de basiszorg. Oftewel: je krijgt hiervoor een vergoeding vanuit je basisverzekering.
Houd hierbij natuurlijk wel rekening met je eigen risico:
- Voor een consult bij de huisarts betaal je géén eigen risico
- Voor tests en bloedonderzoeken betaal je wél eigen risico
Meer informatie over wanneer je eigen risico betaalt, en hoe hoog dat is: ikregelmijnzorggoed.nl.
Let op: het verder uitsplitsen van de bloedtest na een positieve uitslag kan zorgen voor extra kosten. Het onderzoek wordt vaak per allergeen verrekend. Ook deze kosten worden in principe vergoed door de zorgverzekering. Maar let op je eigen risico.
Komt uit de test dat je huisstofmijtallergie hebt?
Als je inderdaad allergisch blijkt te zijn voor huisstofmijt, dan kun je daar gelukkig veel zélf aan doen.
Waarschijnlijk krijg je ook medicijnen voorgeschreven tegen je klachten. Dat is fijn. Nóg fijner is het als je zo min mogelijk medicijnen nodig hebt, omdat je thuis zelf maatregelen neemt.
Wat je dan thuis zelf kunt doen tegen je allergie? Saneren, saneren, saneren. Daarmee bedoelen we:
- Ervoor zorgen dat huisstofmijt zo min mogelijk kans heeft om zich in je huis te nestelen. Bijvoorbeeld door tapijten en stoffen meubelen de deur uit te doen.
- Zorgen dat de allergenen die huisstofmijten uitstoten (en die jouw klachten veroorzaken) zo min mogelijk in de lucht komen. Met name door anti-allergie hoezen te gebruiken.
Weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood. Wij helpen je op weg…