Opgezwollen oogleden na slapenOpgezwollen oogleden na slapen

Opgezwollen oogleden na slapen: oorzaak

3 soorten allergieën met name:

 • Stuifmeel van planten (pollen/hooikoorts)
 • Haren of huidschilfers van een hond of kat
 • Huisstofmijt

Meestal zorgt de allergie voor een ontsteking aan je oog. Dat zorgt voor de zwelling; het is alsof je door een insect gestoken bent. De ontsteking zorgt voor allerlei klachten:

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Tranen
 • Niezen
 • Snotterige neus

Er kunnen zelfs meerdere ontstekingen optreden. Je hebt dan ook last van pijn, slecht zien en/of lichtschuwheid. Raadpleeg in dat geval direct een arts!

Tips bij opgezwollen oogleden

Zijn bovenstaande klachten herkenbaar na het slapen ’s morgens? Dan is de belangrijkste tip die we kunnen geven uiteraard: neem de oorzaak van de allergie weg.

Om dat te doen, moet je eerst zeker weten dat een allergie de oorzaak is en wélke allergie dan. Een arts kan dit vaststellen door een allergietest te (laten) doen.

Is de oorzaak een huisstofmijtallergie?

Dan is het slechte nieuws dat het vrijwel onmogelijk is om de oorzaak 100% weg te nemen; huisstofmijt zit in ieder huis, vooral in je bed. Daarom heb je juist ’s ochtend ook zo veel last van opgezwollen oogleden.

In je bed leven miljoenen huisstofmijten. Samen produceren die een hoop uitwerpselen (allergenen). Die komen in de lucht en jij ademt ze ’s nachts in. Zo veroorzaken ze je gezwollen ogen en alle klachten die daarbij komen kijken.

Eerste stap tegen opgezwollen ogen door huisstofmijtallergie: je bed aanpassen

Je zet een belangrijke stap tegen huisstofmijtallergie wanneer je je bed aanpast. Hieronder geven we 3 tips die direct helpen:

 1. Vervang je matras elke 10 jaar voor een nieuwe. Je verwijdert zo in één klap miljoenen huisstofmijten uit je slaapkamer. Natuurlijk: ze komen terug, maar dat duurt even. Belangrijk: kies voor een matras van synthetisch materiaal vanwege de betere ventilatie en vochtregulatie.
 2. Was je kussens en dekbedden iedere 6 weken op 60 graden. Bij die temperatuur gaan huisstofmijten dood. Was ook bijvoorbeeld knuffels en andere dergelijke voorwerpen mee. De mijten komen altijd weer terug, maar het scheelt veel uitstoot van allergenen.
 3. Sla overdag je beddengoed terug tot het voeteneind. Zo kan warmte weg en zonlicht erin. Huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht!

Download het Anti Huisstofmijt Stappenplan voor alle tips tegen huisstofmijt.

Bonustip: koop allergeendichte hoezen

Eén van de beste tips bij huisstofmijtallergie die we je kunnen geven is: koop goede allergeendichte hoezen.

Je doet de anti-allergie kussensloop, dekbedhoes en matrashoes over je kussen, dekbed en matras. De werking is zeer eenvoudig. De stof van deze hoezen is zó dichtgeweven, dat de huisstofmijten als het ware opgesloten worden. 98% van de allergenen komt niet door de stof heen, en dus ook niet in de lucht. Dit scheelt een groot deel van je klachten en medicijngebruik.

Deze cijfers blijken uit wetenschappelijk onderzoek naar de werking van allergeendichte hoezen. Onze hoezen, Cara C’air, voldoen aan alle specificaties van het materiaal dat voor de onderzoeken zijn gebruikt.

Is huisstofmijtallergie inderdaad de oorzaak van je opgezwollen oogleden na het slapen? Begin dan met het aanpassen van je bed:

Bekijk onze Anti Allergie hoezen

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Wacht niet langer en pak huisstofmijt aan! Alle tips en adviezen hebben we gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

 • Alle bewezen maatregelen

 • Voor je hele huis

 • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Opgezwollen oogleden door huisstofmijtallergie voorkomen?

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.