dikke oogleden na slapendikke oogleden na slapen

Wat te doen tegen dikke ogen na het slapen?

Wakker worden met gezwollen, dikke ogen; het overkomt veel mensen. Zo’n 20-30% van de bevolking heeft hier regelmatig last van. Ook bij kinderen en zelfs baby’s kan het na het slapen voorkomen. Waarom gebeurt dat, wat kun je ertegen doen én hoe voorkom je dikke ogen?

Eerst kijken we naar de mogelijke oorzaken van gezwollen oogleden in de ochtend. Vervolgens geven we tips.

Waarom heb je (altijd) dikke ogen na het slapen?

Mogelijke oorzaken van dikke en opgezette oogleden in de ochtend zijn:

  • Vochtopbouw in de huid rond je ogen, omdat je hoofd horizontaal ligt. Oplossing: iets hoger liggen met je hoofd en je nek beter ondersteunen.
  • Voeding, met name alcohol en (veel) zout. Oplossing: consumeer minder alcohol, zout en bewerkt voedsel. Ga in plaats daarvan voor groenten, fruit, zalm en voldoende water.
  • Droge huid rond je ogen. Gevoeligheid en schilfers kunnen voor dikke ogen zorgen. Oplossing: oogcrème.
  • Allergie. Dit is na het slapen de meest waarschijnlijke oorzaak. Met name wanneer je (over)gevoelig bent voor allergenen van huisstofmijten. Hieronder gaan we dieper in op dikke ogen door een allergische reactie.

Dikke ogen in de ochtend door een allergie

De kans is dus groot dat een allergische reactie de oorzaak is van je gezwollen ogen na het slapen. Er zijn 3 soorten allergieën die vaak als boosdoener gelden:

  • Allergie voor stuifmeel van planten (pollen/hooikoorts)
  • Allergie voor haren of huidschilfers van een hond of kat
  • Allergie voor huisstofmijt (meest waarschijnlijk)

Een allergie kan voor een ontsteking aan je oog zorgen. Daardoor gaan je oogleden zwellen; wat kan duiden op het ontstaan van vocht in je ooglid. De ontsteking zorgt voor allerlei klachten en kan aanvoelen alsof je door een insect gestoken bent. Náást de klacht van de dikke ogen, zijn veelvoorkomende klachten:

  • Jeukende ogen
  • Rode ogen
  • Tranen
  • Niezen
  • Snotterige neus

Er kunnen zelfs meerdere ontstekingen optreden. Wanneer daar sprake van is, krijg je ook last van pijn, slecht zien en/of lichtschuwheid. Raadpleeg in dat geval direct een arts!

dikke ogen na slapen

Doe een allergietest

Zijn bovenstaande klachten herkenbaar na het slapen ’s morgens? Dan is de belangrijkste tip die we kunnen geven uiteraard: neem de oorzaak van de allergie weg.

Om dat te doen, moet je eerst zeker weten dat een allergie de oorzaak is, en wélke allergie dan. Een arts kan dit vaststellen met een allergietest.

Is de oorzaak een huisstofmijtallergie?

Dan is het slechte nieuws dat het vrijwel onmogelijk is om de oorzaak 100% weg te nemen; huisstofmijt zit in ieder huis, vooral in je bed. Daar leven er miljoenen.

Samen produceren die huisstofmijten een hoop uitwerpselen (allergenen). Die komen in de lucht en jij ademt ze ’s nachts in. Dus daarom heb je juist elke ochtend zo veel last van opgezwollen oogleden en andere klachten.

Hoe voorkom je dikke ogen na het slapen door huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is ons expertisegebied. Hieronder geven we tips om huisstofmijt terug te dringen in je bed. Daarmee voorkom je dikke ogen na wakker worden niet helemaal, maar het kan zeker al een verschil maken!

Je zet een belangrijke stap tegen huisstofmijtallergie wanneer je je bed ‘saneert’. Volg deze 3 tips, die direct helpen:

  1. Vervang je matras elke 10 jaar voor een nieuwe. Je verwijdert zo in één klap miljoenen huisstofmijten uit je slaapkamer. Natuurlijk: ze komen terug, maar dat duurt even. Belangrijk: kies voor een matras van synthetisch materiaal, vanwege de betere ventilatie en vochtregulatie.
  2. Was je kussens en dekbedden iedere 6 weken op 60 graden. Bij die temperatuur gaan huisstofmijten dood. Was ook bijvoorbeeld knuffels en andere dergelijke voorwerpen mee. De mijten komen altijd weer terug, maar het scheelt veel uitstoot van allergenen.
  3. Sla overdag je beddengoed terug tot het voeteneind. Zo kan warmte weg en zonlicht erin. Huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht.

Download het Anti Huisstofmijt Stappenplan voor alle tips tegen huisstofmijt.

Bonustip: koop allergeendichte hoezen

Zoals gezegd: huisstofmijten permanent weren uit je bed is onmogelijk. Wat je ook doet, ze komen altijd terug. Daarom kun je er beter voor zorgen dat je de allergenen niet meer inademt.

Dat doe je met goede allergeendichte hoezen voor je kussen, dekbed én matras. De werking is zeer eenvoudig: de stof van deze hoezen is zó dicht geweven, dat de huisstofmijten als het ware opgesloten worden. 98% van de allergenen komt niet door de stof heen, en dus ook niet in de lucht. Dit maakt een enorm verschil in je klachten.

Deze cijfers blijken uit wetenschappelijk onderzoek naar de werking van allergeendichte hoezen. Onze hoezen, Cara C’air, voldoen aan alle specificaties van het materiaal dat voor deze onderzoeken zijn gebruikt.

Dus is huisstofmijtallergie inderdaad de oorzaak van je dikke ogen na het slapen en wil je daar niet meer mee wakker worden? Begin dan met het aanpassen van je bed:

Bekijk de anti-allergie hoezen

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Wacht niet langer en pak huisstofmijt aan! Alle tips en adviezen hebben we gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Opgezwollen oogleden door huisstofmijtallergie voorkomen?

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.