Huisstofmijt verwijderen tipsHuisstofmijt verwijderen tips

Huisstofmijt verwijderen: 4 tips

Hoe verwijder je huisstofmijt uit je woning? We hebben 4 hele eenvoudige, maar effectieve tips voor je:

  1. Vervang stoffen meubels voor materialen die minder gevoelig zijn voor stof, en waarin huisstofmijten zich niet thuis voelen, zoals leer.
  2. Vervang je matras, gordijnen en vitrages, vooral als deze wat ouder zijn. Je rekent dan in een keer af met miljoenen huisstofmijten.
  3. Vervang tapijt voor bijvoorbeeld houten vloeren, die veel makkelijker schoon te maken zijn en in beginsel al veel minder huisstofmijt bevatten.
  4. Stofzuig zo vaak mogelijk; hoe minder stof, hoe minder huisstofmijten.

Hieronder gaan we nader in op deze tips, zodat je begrijpt waarom ze effectief zijn.

Tip: We hebben nog veel meer adviezen en tips om huisstofmijt te bestrijden. Die hebben we allemaal gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

1. Vervang stoffen meubels

Misschien heb je een stoffen bank en krukjes. En een slaapbank op de slaapkamer van je kinderen of op zolder. Huisstofmijten leven overal waar stof is. Zelfs in de stofnestjes in de hoek van de boekenkast.

Dat maakt deze maatregel heel eenvoudig: hoe minder voorwerpen van stof in je huis, hoe minder huisstofmijten. En hoe minder huisstofmijten, hoe minder allergenen in de lucht. Hoe minder allergenen je inademt, hoe minder last je van je allergieklachten hebt.

2. Vervang je matras, gordijnen en vitrages

Slaap je al flink wat jaren op je matras? Hangen er stoffen gordijnen en vitrages voor de ramen? Allemaal broeinesten van huisstofmijten.

In een nieuw matras zitten nog geen huisstofmijten. Natuurlijk komen ze er wel in. Uiteindelijk met net zovelen als er nu in je oude matras zitten: miljoenen. Maar dat kost tijd. Tot die tijd zweven er minder allergenen in je slaapkamer.

(Oude) gordijnen en vitrages kun je eenvoudig vervangen voor raambekleding die níet van stof is. Dat scheelt permanent in het aantal allergenen in huis.

3. Vervang tapijt

Ook je vloerbedekking kun je vrij snel en eenvoudig huisstofmijt-proof maken. Vervang je stoffen tapijt simpelweg voor hout, laminaat of pvc.

Dat soort vloerbedekking is a) geen materiaal waar huisstofmijten zich in kunnen nestelen, en b) veel eenvoudige schoon te maken dan een tapijt.

Deze tip telt dubbel wanneer je tapijt in je slaapkamer hebt; dat is de ruimte waar je in huis de meeste tijd doorbrengt. En waar je dus het meeste te winnen hebt.

4. Stofzuig zo vaak mogelijk

Zoals we hierboven al schrijven: huisstofmijt zit overal waar stof is. In ieder stofnestje zitten ze. Dus stofzuig zo vaak mogelijk, het liefst iedere dag. Want daarmee houd je de populatie huisstofmijten deels in toom.

Doe méér dan alleen huisstofmijten verwijderen

Je kunt nooit alle huisstofmijten in huis permanent doden en verwijderen. Ze zullen er altijd zijn, vooral in je matras, deken en kussen. Dat zijn immers voorwerpen die je niet zo makkelijk kunt vervangen voor een alternatief dat niet van stof is. Laat staan dat ze makkelijk te stofzuigen zijn.

Maar wat je wél kunt doen: je matras, deken en kussen ‘inpakken’ met anti-allergiehoezen van Cara C’air. Dan sluit je huisstofmijten als het ware op; ze kunnen niet door de hoezen heen en – belangrijker nog – hun ‘poepjes’ ook niet. Want dát zijn de allergenen die je klachten veroorzaken.

Daarnaast hebben we nog veel meer adviezen en tips om huisstofmijt te bestrijden. Die hebben we allemaal gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Een effectieve oplossing tegen huisstofmijt