Huisstofmijt verwijderen tipsHuisstofmijt verwijderen tips

Huisstofmijt verwijderen

Je kunt huisstofmijt helaas nooit helemaal verwijderen uit je woning. Wél kun je met een aantal eenvoudige, maar effectieve stappen de populatie huismijten ver terugdringen. Hiermee verminder je de uitstoot van allergenen, waardoor klachten zullen verminderen.

  1. Vervang stoffen meubels voor materialen die minder gevoelig zijn voor stof, en waarin huisstofmijten zich niet thuis voelen, zoals leer.
  2. Vervang je matras, gordijnen en vitrages, vooral als deze wat ouder zijn. Je rekent dan in één keer af met miljoenen huisstofmijten.
  3. Vervang tapijt voor bijvoorbeeld houten vloeren, die veel makkelijker schoon te maken zijn en in beginsel al veel minder huisstofmijt bevatten.
  4. Stofzuig zo vaak mogelijk; hoe minder stof, hoe minder huisstofmijten.

Hieronder gaan we dieper in op deze stappen om huisstofmijt te bestrijden, zodat je beter begrijpt waarom ze effectief zijn.

Tip: Je kunt nog veel meer doen om van huisstofmijt af te komen. We hebben alle tips voor je verzameld in een overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

1. Vervang stoffen meubels

Misschien heb je een stoffen bank en krukjes. En een slaapbank op de slaapkamer van je kinderen of op zolder. Huisstofmijten leven overal waar stof is. Zelfs in de stofnestjes in de hoek van de boekenkast.

Dat maakt deze maatregel heel eenvoudig: hoe minder stoffen objecten in huis, hoe minder huisstofmijten. En hoe minder huisstofmijten, des te minder allergenen in de lucht. Adem je minder allergenen in, dan heb je minder last van je allergieklachten. Ook helpt het om je bank regelmatig te reinigen door te stofzuigen en de wasbare bekleding te wassen.

2. Vervang je matras, gordijnen en vitrages

Slaap je al flink wat jaren op je matras? En hangen er stoffen gordijnen en vitrages voor de ramen? Dit zijn allemaal broeinesten van huisstofmijten.

In een nieuw matras zitten nog geen huisstofmijten. Het helpt daarom om na een aantal jaren je matras te vervangen.  

Uiteindelijk komen die huisstofmijten er wel, maar dat kost gelukkig tijd. Tot die tijd zweven er minder allergenen in je slaapkamer rond. Het is bovendien een uitgelezen kans om te starten met een anti-allergie matrashoes van Cara C’air. 

(Oude) gordijnen en vitrages kun je eenvoudig vervangen voor raambekleding die níet van stof is. Dat scheelt permanent in het aantal allergenen in huis.

Een beet van een huisstofmijt dat kan niet

3. Vervang tapijt

Ook je vloerbedekking kun je vrij snel en eenvoudig huisstofmijt-proof maken. Vervang je stoffen tapijt simpelweg voor hout, laminaat of pvc.

Dat soort vloerbedekking is geen materiaal waar huisstofmijten zich in kunnen nestelen, en veel eenvoudiger schoon te maken dan een tapijt.

Deze tip telt dubbel wanneer je tapijt in je slaapkamer hebt; dat is de ruimte waar je in huis de meeste tijd doorbrengt. En waar je dus het meeste te winnen hebt.

4. Stofzuig zo vaak mogelijk

Zoals inmiddels bekend is, bevindt de huisstofmijt zich overal waar stof aanwezig is. Dus stofzuig zo vaak mogelijk, het liefst iedere dag. Want daarmee houd je de populatie huisstofmijten in toom. 

Doe méér dan alleen huisstofmijten verwijderen

Je kunt nooit alle huisstofmijten in huis doden en verwijderen. Ze zijn er altijd, vooral in je matras, deken en kussen. Kortom in je bed. Dit kun je niet zo makkelijk vervangen voor een alternatief dat niet van stof is. Laat staan dat ze makkelijk te stofzuigen zijn. 

Maar wat je wél kunt doen: je matras, deken en kussen ‘inpakken’ met anti-allergiehoezen van Cara C’air. Dan sluit je huisstofmijten als het ware op; ze kunnen niet door de hoezen heen en – belangrijker nog – hun ‘poepjes’ ook niet. Want dát zijn de allergenen die je klachten veroorzaken.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Daarnaast hebben we nog veel meer adviezen en tips om huisstofmijt te bestrijden. Die hebben we allemaal gebundeld in 1 overzichtelijk gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Je kunt ‘m nu gratis downloaden!

Download het gratis stappenplan

Een effectieve oplossing tegen huisstofmijt

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.