Loopneus in de ochtend

’s Ochtends verkouden, maar in de middag niet, hoe kan dat?

Word je vaak in de ochtend wakker met verkoudheidsverschijnselen zoals veel niezen, een loopneus of verstopte neus? En verdwijnen ze naarmate de dag vordert? Dat zijn typische klachten die passen bij een allergie. In deze blog geven we mogelijke verklaringen, praktische tips én leggen uit wat je kunt doen om deze klachten te verminderen.

We beginnen met huisstofmijt, een veelvoorkomende oorzaak van deze ochtendklachten.

Wat huisstofmijt met jouw ochtendverkoudheid te maken heeft

Bij een huisstofmijtallergie reageert het lichaam overgevoelig op de uitwerpselen van huisstofmijten, de zogenaamde allergenen.

Je bed is een ideale broedplaats: hier leven vaak miljoenen huisstofmijten. Omdat huisstofmijten zich vooral in de slaapkamer ophouden, is het niet vreemd als je juist ’s ochtends last hebt van bijvoorbeeld een loopneus of verstopte neus.

Maar waarom zijn de klachten vaak juist ’s ochtends zo heftig?

Dat komt door een combinatie van twee factoren:

  1. Je lichaam wordt de hele nacht blootgesteld aan allergenen in je bed en slaapkamer.
  2. Je immuunsysteem reageert ’s ochtends extra gevoelig vanwege je biologische klok (het zogeheten circadiaans ritme).

’s Nachts bouwt je lichaam dus ongemerkt een allergische reactie op, en in de ochtend, wanneer je biologische ritme je afweer activeert, komen de klachten opzetten.

Zoals onderzoekers schrijven:

“Symptomen zoals niezen, verstopte neus en loopneus tonen een duidelijke 24-uurs variatie.”

aldus Smolensky en collega’s in een studie over allergieën, gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Kortom: je neus raakt verstopt of begint te lopen omdat je én langdurig wordt blootgesteld aan allergenen én omdat je lichaam er ’s ochtends juist feller op reageert.

Welke klachten kun je nog meer ervaren bij een huisstofmijtallergie?

Naast typische verkoudheidsklachten zoals de loopneus of de verstopte neus, komen ook klachten aan de ogen of op de huid voor.

Hieronder lees je de volledige lijst met mogelijke klachten bij een huisstofmijtallergie.

Gelukkig is er iets aan te doen. In het gratis anti-huisstofmijt stappenplan hebben we alle stappen, tips en adviezen gebundeld. Daarin lees je hoe onze anti-allergiehoezen  huisstofmijt flink kunnen terugdringen, en hoe je zelf met eenvoudige aanpassingen al veel kunt bereiken.

Vraag hier het stappenplan aan!

Hooikoorts: hoe pollen je neus ’s ochtends kunnen irriteren

Ook een pollenallergie (hooikoorts) kan zorgen voor verkoudheidsklachten in de ochtend.

Pollenallergie ontstaat wanneer je immuunsysteem overgevoelig reageert op stuifmeel van bomen, grassen of kruiden. De pollen zweven door de lucht en kunnen zich ongemerkt in je slaapkamer ophopen.

De klachten doen zich ook vaak voor in de ochtend. Slaap je bijvoorbeeld met je raam open of draag je overdag pollen mee naar binnen via je haar of kleding? Dan adem je ’s nachts ongemerkt pollen in.

Uit een groot Frans onderzoek met meer dan 750 deelnemers bleek dat hooikoortssymptomen zoals niezen, verstopte neus en loopneus het vaakst optreden in de vroege ochtend, met piektijden rond 5:00 tot 7:00 uur. Bij veel mensen namen de klachten later op de dag af, al was er soms een tweede, mildere piek in de avond.

Ook hier speelt je biologische klok een belangrijke rol. Net als bij huisstofmijtallergie komt je immuunreactie ’s ochtends op gang. Je wordt wakker en ineens reageert je lichaam heftig op alles wat zich tijdens de nacht heeft opgebouwd.

Dus ook bij pollen geldt:

  • Je wordt ’s nachts blootgesteld aan allergenen,
  • En ’s ochtends is je lichaam biologisch geprogrammeerd om feller te reageren.

Dat verklaart waarom verkoudheidsklachten bij pollenallergie vaak bij het opstaan beginnen, zelfs als de pollen buiten vooral overdag actief zijn.

Typische klachten bij een pollenallergie zijn onder andere:

  • loopneus of verstopte neus
  • niesbuien
  • tranende, jeukende of rode ogen
  • kriebel in de keel of jeuk in het gehemelte
  • vermoeidheid
  • benauwdheid of een piepende ademhaling

Heb je vooral tijdens het pollenseizoen last van deze symptomen? Dan is het verstandig om een allergietest te overwegen of advies in te winnen bij je huisarts of apotheker.

Wat kun je doen tegen hooikoortsklachten?

Denk aan het sluiten van ramen in de ochtend, je kleding buiten de slaapkamer houden, douchen voor het slapen, of het gebruik van een antihistaminicum. Ook neussprays of oogdruppels en neuszalven kunnen verlichting geven.

Op KNO-winkel vind je een uitgebreid blog over de mogelijkheden om iets aan je hooikoortsklachten te doen. Ze bespreken hoe je klachten voorkomt, ze minimaliseert en hoe je ze tegengaat.

Bij aanhoudende klachten kan je arts je helpen met een gericht behandelplan.

Lees het blog: Wat helpt bij hooikoorts?

Droge lucht of temperatuurschommelingen

Een minder bekende, maar veelvoorkomende oorzaak van verkoudheidsklachten is droge lucht of plotselinge temperatuurschommelingen in je slaapkamer. Vooral in de winter of bij gebruik van verwarming kan de luchtvochtigheid flink dalen. Dit droogt je neusslijmvlies uit, waardoor je lichaam reageert door extra slijm aan te maken, met als gevolg: verkoudheidsklachten bij het opstaan.

Ook een groot temperatuurverschil tussen je warme bed en een koelere slaapkamer kan dit effect versterken. De plotselinge overgang zorgt voor prikkeling van het neusslijmvlies, wat direct kan leiden tot de aanmaak van veel snot, tot niezen of een lopende neus.

Deze klachten zijn vaak tijdelijk en verdwijnen vanzelf gedurende de dag, zodra je lichaam zich weer aan de omgevingstemperatuur heeft aangepast.

Heb je hier vaker last van? Dan kan het helpen om de luchtvochtigheid in je slaapkamer te verhogen of temperatuurwisselingen te beperken. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Met een hygrometer in huis, kun je dit meten.

Conclusie

Huisstofmijt, pollen en zelfs droge lucht of temperatuurschommelingen kunnen een rol spelen in verkoudheidsklachten die vroeg in de ochtend opkomen. Vooral ’s nachts word je blootgesteld aan allergenen, en door je biologische klok reageert je lichaam daar juist in de ochtend extra gevoelig op.

Gelukkig kun je veel doen om deze klachten te beperken, van simpele aanpassingen in je slaapkamer tot het gebruik van allergiemedicatie en anti-allergiehoezen bij huisstofmijt. Wil je gericht aan de slag? Vraag dan het gratis stappenplan aan of raadpleeg een specialist voor persoonlijk advies.

Gebruikte bronnen

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Nu aanvragen

Huisstofmijtallergie is geen pretje. Om huisstofmijt aan te pakken hebben wij alle adviezen en tips gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan. Vraag het stappenplan nu gratis aan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.