Donzen dekbed allergieDonzen dekbed allergie

Donzen dekbed en allergie (voor huisstofmijt): hoe zit dat?

Heb je in bed allergieklachten, zoals ’s nachts last van benauwdheid of ’s ochtends last van niesbuien? Veel mensen vragen zich af of dat met hun donzen dekbed te maken heeft. Of denken dat huisstofmijt erger wordt door dons. Of juist helpt tégen huisstofmijtallergie-klachten.

Hoe zit dat precies? Moet je je donzen dekbed vervangen? Of juist een donzen dekbed aanschaffen? We zetten de feiten op een rij:

Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor de beste tips en adviezen om huisstofmijt aan te pakken!

Er bestaat nauwelijks een relatie tussen dons en allergie

Veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor donsveertjes. Maar dit is waarschijnlijk niet het geval. Ja, er zíjn mensen die een allergie hebben voor veren van watervogels. Maar dit zijn er niet zo veel.

Het is veel waarschijnlijker dat je allergisch voor huisstofmijt bent; dat komt wél heel vaak voor. Preciezer gezegd: je bent dan allergisch voor hun uitwerpselen. Die zweven door de lucht, jij ademt ze in, en je allergische reactie wordt getriggerd. Let wel: het gaat om miljoenen huisstofmijten, die miljoenen allergenen uitstoten, iedere nacht weer.

Weet je nog niet zeker of je echt allergisch bent, en/of waarvoor precies? Doe een allergietest, dan weet je het zeker.

Ja, donzen dekens kunnen huisstofmijten in de hand werken

Sommige mensen denken dat er meer huisstofmijten in dons zitten. En dat kan best eens waar zijn. Want:

Huisstofmijten voeden zich vooral met (menselijke én dierlijke) huidschilfers. Welnu, donzen dekens zijn gemaakt van eenden- of ganzendons. Daarin zitten nog de huidschilfers van deze vogels. Die worden op een presenteerblaadje aangeboden aan de huisstofmijten.

En jij verliest iedere nacht ook schilfers als je in bed ligt. Die komen er nog eens bij. Natuurlijk heeft dit niet speciaal met dons te maken: het maakt niet uit op of onder welk materiaal je slaapt. Jouw schilfers komen altijd in je beddengoed, en worden gegeten door huisstofmijten.

Een ander nadeel van donzen dekens in relatie tot huisstofmijten is: ze zijn zeer moeilijk te wassen. En juist wassen op 60 graden is een perfecte manier om de beestjes en hun eitjes in 1 klap te doden.

Daarentegen kan een donzen dekbed ook wél een voordeel zijn bij huisstofmijtallergie:

Donzen dekbedden zijn goed vochtregulerend

Feit: huisstofmijten houden van warme, vochtige omgevingen. Daarom zitten er zo veel in ons bed: iedere nacht verliezen we lichaamsvocht onder onze knusse dekens – een paradijs voor huisstofmijten. Maar iets minder met dons:

Een donzen dekbed is van nature goed vochtregulerend. Het vocht dat jij uitzweet, verdampt relatief snel onder dons. Dus wordt het leefklimaat iets ongunstiger voor de beestjes die bij zo veel mensen allergie veroorzaken. Zo is dons dus van nature een klein beetje hypoallergeen. Hierbij geldt wel een belangrijke voorwaarde:

Lucht je dekbed dagelijks door het 1 uur buiten te hangen. Niet alleen belangrijk om het vocht te laten verdampen. Oók vanwege de kou, waar huisstofmijten niet van houden.

Conclusie: je donzen dekbed vervangen heeft geen enkele zin

Niet als je allergisch bent en nog niet weet wat de oorzaak is. En niet om wezenlijk iets te doen tegen huisstofmijt. En áls je toe bent aan een nieuw dekbed en voor dons wil gaan, hebben we nog een belangrijk advies:

Koop een donsdeken met een fijne tijk. Daarmee bedoelen we: een donzen dekbed dat zeer dicht geweven is. Huisstofmijten kunnen er dan niet goed doorheen om zich te nestelen. Hiermee beperk je het aantal huisstofmijten.

Maar weet je, eigenlijk maakt het niet veel uit welk dekbed je koopt. Het beste wat je tegen huisstofmijt in bed kunt doen, lees je hieronder:

Maatregelen die wél werken tegen huisstofmijtallergie

Ben je (inderdaad) allergisch voor huisstofmijt? Dan zijn er andere, veel effectievere maatregelen die je kunt nemen – naast het luchten van je donzen dekbed. Bijvoorbeeld:

Dat laatste advies is wat je dekbed en de rest van je beddengoed betreft de belangrijkste. Als je goede anti-allergie hoezen gebruikt, dan maakt het ook niet uit wat voor dekbed je hebt; dan krijgen allergenen bijna geen kans meer om je te kwellen.

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

Nu aanvragen

Huisstofmijtallergie is geen pretje. Wil je weten wat je allemaal kan doen om huisstofmijt aan te pakken? Wij hebben alle adviezen en tips gebundeld in 1 overzichtelijk Anti-Huisstofmijt Stappenplan.

Gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan

  • Het stappenplan is gratis!

  • Je kunt direct aan de slag

  • Het boekje bevat praktische tips

Download het gratis stappenplan

Gebruik een alternatief voor je donzen dekbed:

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.