Huisstofmijt Allergie

Niezen, benauwdheid, een verstopte neus… als je allergisch bent voor huisstofmijt kunnen er allerlei symptomen Hier lees je hoe deze klachten ontstaan. En wat is huisstofmijtallergie is.

Huisstofmijt allergie

Een huisstofmijt is een klein, spinachtig diertje. Ze zijn ongeveer 0,3 mm groot en dus niet met het blote oog te zien. Ze zitten in elk huis, in iedere kamer, hoe schoon het huis ook is.

De huisstofmijt leeft meestal in stof. Vooral op de plekken waar het donker, vochtig en lekker warm is. Ze eten de huidschilfers van mensen en dieren.

Er leven miljoenen huisstofmijten in je bed, maar ook gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt vormen een goede leefomgeving.

huisstofmijt vergroot
Huisstofmijten vergroot

De veroorzaker van klachten

De huisstofmijt zelf is onschuldig, maar zijn uitwerpselen kunnen voor vervelende klachten zorgen. Eén huisstofmijt produceert ongeveer 20 uitwerpselen per dag!

Mensen met een huisstofmijt allergie zijn overgevoelig voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.  Deze uitwerpselen noemen we daarom ‘allergenen’.

De allergenen zijn zo klein dat ze als stof door de lucht heen dwarrelen, waardoor ze makkelijk inademt worden. Dit veroorzaakt de allergische reactie en klachten.

Klachten bij huisstofmijtallergie

Huisstofmijt allergie kan leiden tot veel verschillende soorten symptomen. Herken je deze klachten, maar weet je nog niet zeker of je een huisstofmijt allergie hebt? Laat je dan eerst testen door je huisarts. 

Veel voorkomende klachten zijn:

Hoe meer blootstelling aan allergenen, hoe gevoeliger je ervoor kunt worden. Hierdoor kunnen de klachten erger worden.

medicatie allergie klachten
stappenplan boekjes

Maar wat kan je doen tegen huisstofmijt?

Zoals eerder benoemd, huisstofmijt zit overal in je huis. Gelukkig kun je veel maatregelen nemen om de hoeveelheid huisstofmijten en allergenen te beperken.

In samenwerking met de Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen hebben wij het anti-huisstofmijt actie plan ontwikkeld. Hierin staan veel adviezen om huisstofmijt in huis te verminderen.

Eén van de maatregelen die je kunt nemen is je bed omsluiten met Cara C’air anti-allergie hoezen. De werking van allergiehoezen is wetenschappelijk bewezen.

Voor meer informatie over huisstofmijt allergie kun je terecht op de blog pagina.

Wil je minder last van hebben van huisstofmijt?