Huisstofmijt Allergie

Niezen, benauwdheid, een verstopte neus… als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je allerlei symptomen krijgen. Op deze pagina vertellen we je hoe zulke klachten ontstaan. En lees je wat huisstofmijtallergie is.

Huisstofmijt allergie

Een huisstofmijt is een klein, spinachtig diertje van ongeveer 0,3 mm groot. Je kan ze niet met het blote oog zien. Ze zitten in elk huis en in iedere kamer. Hoe schoon je huis ook is.

De huisstofmijt leeft meestal in stof. Vooral op de plekken waar het donker, vochtig en lekker warm is. Ze eten de huidschilfers van mensen en dieren.

Er leven miljoenen huisstofmijten in je bed. En ook gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt vormen een goede leefomgeving voor het microscopisch kleine beestje.

Met onze gratis tips kan je huisstofmijt in je woning verminderen.

huisstofmijt vergroot
Huisstofmijten vergroot

De veroorzaker van klachten

De huisstofmijt zelf is onschuldig, maar zijn uitwerpselen kunnen voor vervelende klachten zorgen. Eén huisstofmijt produceert ongeveer 20 uitwerpselen per dag!

Mensen met een huisstofmijt allergie zijn overgevoelig voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Deze uitwerpselen noemen we daarom ‘allergenen’.

De allergenen zijn zo klein dat ze als stof door de lucht heen dwarrelen, waardoor ze makkelijk ingeademd worden. Dit veroorzaakt de allergische reactie en klachten.

Huisstofmijten leven graag in je bed. En daardoor kom je ’s nachts veel in contact met allergenen. De geweven hoezen van Cara C’air houden huisstofmijt tegen. Zo heb je 98% minder allergenen uitstoot. En nemen je klachten af.

Klachten bij huisstofmijtallergie

Huisstofmijt allergie kan leiden tot veel verschillende soorten symptomen. Herken je deze klachten, maar weet je nog niet zeker of je een huisstofmijt allergie hebt? Laat je dan eerst testen door je huisarts. 

Veel voorkomende klachten zijn:

Hoe meer blootstelling aan allergenen, hoe gevoeliger je ervoor kunt worden. Hierdoor kunnen de klachten erger worden.

medicatie allergie klachten
stappenplan boekjes

Maar wat kan je doen tegen huisstofmijt?

Zoals eerder benoemd, huisstofmijt zit overal in je huis. Gelukkig kun je veel maatregelen nemen om de hoeveelheid huisstofmijten en allergenen te beperken.

In samenwerking met de Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen hebben wij het anti-huisstofmijt actie plan ontwikkeld. Hierin staan veel adviezen om huisstofmijt in huis te verminderen.

Eén van de dingen die je kunt doen is het omsluiten van je bed met Cara C’air anti-allergie hoezen. De werking van allergiehoezen is wetenschappelijk bewezen. Meer info lees je in ons blog over huisstofmijtallergie.

Wil je minder last van hebben van huisstofmijt?